Uppföljning av VM-tippningarna

Innan VM drog igång så tog jag mig an uppgiften tippa hur gruppspelsmatcherna skulle gå. En tid senare står vi med facit i handen tillsammans med åtta färdiga grupper och 16 lag som gått vidare till slutspelet.

Nedan följer mina tippningar där de antingen markeras som rätt eller fel.

Grupp A:
1. Nederländerna ✓
2. Senegal ✓
3. Ecuador ✓
4. Qatar ✓

Den enda gruppen som jag lyckades tippa perfekt. Favoriterna Nederländerna levererade som förväntat och Qatar avslutade i botten – och skrev samtidigt historia som det sämsta arrangörslandet någonsin.

Grupp B:
1. USA ✕
2. England ✕
3. Iran ✓
4. Wales ✓

En grupp där jag gärna ville gå emot strömmen och tippa USA som gruppvinnare, men efter matchen där England vinner mot Iran med 6–2 förstår jag att jag får äta upp det jag skrev om angående Irans försvar. Wales nästan självklara bottenplats landade perfekt.

Grupp C:
1. Argentina ✓
2. Mexiko ✕
3. Polen ✕
4. Saudiarabien ✓

Argentina fick inte alls en sådan komfortabel grupp som jag trodde. Visst gick man vidare till åttondelsfinalen, men 2–1 förlusten mot Saudiarabien visade att allting verkligen kan hända i fotboll. Polen och Mexiko avslutar med lika många poäng, men Polen går vidare på målskillnad. “Väldigt små marginaler”, som jag skrev innan.

Grupp D:
1. Frankrike ✓
2. Danmark ✕
3. Australien ✕
4. Tunisien ✕

Grupp D är en av grupperna som förvånat mig mest under detta VM. Tunisien vinner mot Frankrike som ändå går vidare, Danmark åker hem som sist i gruppen och Australien lyckas att ta sig vidare. För mig var det en stor besvikelse att Danmark klarade sig så dåligt och förhoppningen av att kunna slå Frankrike som man gjort i Nations League blev som bortblåst.

Grupp E:
1. Spanien ✕
2. Tyskland ✕
3. Japan ✕
4. Costa Rica ✓

Om Grupp D inte var nog överraskande så kommer Grupp E som en räddare i nöden. Här lyckades jag inte tippa ett enda resultat rätt, men faktum är att det var den gruppen som jag trodde skulle vara mest självklar. Jag hyllar och unnar Japanerna gruppvinsten och kvalificeringen till slutspelet, samtidigt som man vinner mot två gigantiska fotbollsnationer, varav Tyskland ryker på målskillnad, mycket beroende på Spaniens tidiga 7–0 vinst.

Grupp F:
1. Belgien ✕
2. Kroatien ✓
3. Kanada ✕
4. Marocko ✕

Ännu ett fiasko för en fotbollsnation. Belgiska fans brinner och Lukaku får mest troligen ta många smällar efter alla brända chanser. Att Kroatien gick vidare blev för mig ingen förvåning heller, men faktumet att det för mig tippade bottenlaget Marocko istället blev gruppetta tyder antingen på att jag inte kan tippa för fem öre. Kanada fick istället ta bottenplatsen och åka hem till hockeyn igen.

Grupp G:
1. Brasilien ✓
2. Serbien ✕
3. Schweiz ✕
4. Kamerun ✕

Brasilien såg ut att glida rakt igenom sin grupp och har haft ett extremt bra defensivt spel överlag. Den brasilianske målvakten fick med andra ord väldigt lite att göra, trodde man, tills Kamerun i den sista matchen pangade in ett mål i 92’. Målskytten passade dessutom på att fira med att ta av sig tröjan och fira framför publiken – ett gult kort som även blev hans andra. Man kan säga att målskytten Vincent Aboubakar blev Kameruns egna Stefanelli.
Schweiz går emot min tippning och går vidare, Serbien åker hem med ett poäng i bagaget.

Grupp H:
1. Portugal ✓
2. Ghana ✕
3. Uruguay ✓
4. Sydkorea ✕

Laget som jag trodde skulle falla allra hårdast i den sista gruppen krigade till sig en andraplats och ett vidareavancemang. I tippningen uttryckte jag även min tro om att det var Ghana och Uruguay som skulle få kämpa om en andraplats, och nu när gruppspelen är över så ser vi att ingen verkade ha vunnit den fighten. Portugal vinner gruppen och Ronaldo fick faktiskt göra mål på straff.

För att sammanfatta det vi hittills har sett kan vi konstatera att jag antingen är en urusel tippare eller att skrällarna i VM slog käppar i hjulet för mig. Jag skulle vilja säga att det är en kombination av båda alternativen.

Tim Forsberg, @Sportintervjuer