Ungdomskollen: William Andersson

Den 15 årige fotbollsspelaren William Andersson från P06-landslaget skrev för ett tag sen på för Kalmar FF. Vi har intervjuat honom om sin bakgrund, det gångna året, övergången till Kalmar och slutligen om förhoppningarna i sitt nya lag!

Berätta lite kort om dig själv och din fotbollskarriär, om hur allting började och hur du har tagit dig dit du är idag! Finns det några särskilda personer som funnits där under resan?
– Jag heter William Andersson, jag är 15 snart 16 år och har nyligen bestämt mig för att spela för Kalmar FF. Min karriär startade när jag var 5 år i ”Jämjö Goif”, ett lag som ligger lite utanför Karlskrona. Jag har hållit på med en del andra sporter, bland annat hockey och innebandy, men vid 11 års ålder bestämde jag mig för att satsa på fotboll. Jag har de sista åren spelat i FK Karlskrona med deras U15 och U19 lag, där jag fått mycket förtroende och speltid, något som varit väldigt utvecklande vilket har gjort mig till den spelaren jag är idag. Längs vägen har det funnits några personer. Marcus Liljegren, min första tränare, som har lärt mig vikten av att vara en del av ett lag. Min bror, Filip Andersson, som jag har haft väldigt många matcher mot på baksidan i trädgården och som gett mig vinnarinstinkten. Sist men inte minst min pappa, Christian Andersson, som har varit min tränare tills nu och som har lärt mig allt från teori till praktik.

Hur känns det att ta steget att skriva på för Kalmar FF?
– Det känns väldigt bra att ta mig an den här utmaningen i Kalmar FF. Det ska bli väldigt kul och jag är otroligt taggad.

Du har bland annat fått göra din debut i P06-landslaget i dubbelmötet mot Norge, där du bland annat tillhörde startelvan ena matchen – men vilka andra viktiga meriter och erfarenheter anser du själv att du har med dig i ”bagaget”?
– Jag har spelat och tränat en del med FK Karlskronas P19 lag så därifrån har jag fått möta ganska bra motstånd i nationell serie. Jag spelade även SEF-Trophy med Kalmar som var en jätterolig turneringen där man mötte många bra lag. Men främst av allt måste nog vara rikslägret i somras. Väldigt givande att vara där på träning, match och teori med så många bra spelare och tränare.

Hade du något annat alternativ än just Kalmar, och i sådana fall – vad fick dig att göra det valet?
– Ja, det var en del andra klubbar som var intresserade men Kalmars sätt att satsa på unga spelare och spelare från egen akademin var en bidragande orsak. Jag fick även ett väldigt bra mottagande och dem presenterade en intressant och inspirerande plan för mig. Allt detta gjorde att helheten kändes som den passade mig bra.

Slutligen, hur skulle du vilja sammanfatta ditt 2021 och vad siktar du på för mål det kommande, första året i Kalmar FF? Vad har du själv för förväntningar på klubben, och vad tycker du själv att du kommer kunna bidra med?
– 2021 var ett väldigt bra år. Det började lite halvdåligt för att jag var skadad på våren men efter beskedet att jag kom med till rikslägret så har det gått väldigt fort och hänt väldigt mycket. Jag har bland annat provtränat med en del olika föreningar, landslagsdebut och slutligen en överenskommelse med Kalmar FF. Mina mål för första året i Kalmar FF är att få spela så många matcher som möjligt och utvecklas som fotbollsspelare och människa samt att fortsätta få möjligheten att få vara en del av P06-landslaget. Mina förväntningar på klubben är att dem ska ge mig förutsättningarna att kunna bli en bättre fotbollsspelare och det är jag övertygad om att dem kommer lyckas med. Mitt bidrag till föreningen är att göra mitt yttersta på och utanför planen och komma med en positiv inställning.

/Tim Forsberg