Ungdomskollen: Freja Lundberg

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua duktiga Freja Lundberg som spelar för AIK:s F07 Akademi. Hon berättar om hur hon balanserar fotbollen med skolan och ett tränaruppdrag.

Du spelar för AIK:s F07 akademi, hur är det?
-Jag tycker att det är väldigt roligt, alla är väldigt duktiga vilket leder till en högre kvalitet på träning och match (som vi tyvärr inte får spela nu). Vi fick nyligen en ny tränare som jag tycker har kommit in i laget bra.

Du går även på en skola med fotbollsprofil, hur många pass i veckan tränar du i skolan?
-Jag går i Skytteholmsskolan där vi tränar 2 pass i veckan, på 1 och en halv timme. De ligger anpassat mellan frukost och lunch, vilket jag tycker är väldigt bra.

Blir det inte för mycket fotboll?
-Det blir mycket fotboll absolut, men jag tycker att det är väldigt roligt. Man måste träna och träna för att kunna bli bra. Men blir det för mycket så är det okej att hoppa över ett pass i skolan för kunna återhämta sig och sedan komma tillbaka.

Du är även tränare för ett yngre flicklag, varför blev du det?
-Min pappa har tidigare varit tränare för mitt lag. Så när han slutade träna oss så tog han flickor födda 2013 tillsammans med en av våra tidigare tränare som har sin dotter där. Jag såg det som en rolig chans att få utveckla mina ledaregenskaper, så jag har varit med ända sedan början, vilket är väldigt roligt.

Hur hinner du med skolan, att spela själv på en hög nivå samt att träna yngre spelare?
-Träningen med de yngre spelarna går jag på när jag har tid, som en av deras träningar ligger mitt i min egna träning så då hinner jag inte med den. Plugga brukar jag göra främst på dagar vi inte har träning. Sen brukar jag hinna med att göra det efter våra träningar då de har lagt träningarna tidigt så vi ska hinna hem och plugga. Planering är också något jag brukar göra, planera vilka dagar jag ska plugga och när, så allt går ihop. Skolträningen får man inte delta på om man inte klarar av skolan vilket jag tycker är väldigt bra.

Vad kan du ta med dig från att träna yngre spelare till ditt eget spelande?
-När jag tränar de yngre spelarna så får jag styra och ställa lite, få de att lyssna på mig. Sen visar jag exempelvis hur de ska röra sig när man har boll och när motståndarna har boll. Sen har tjejerna en väldigt bra huvudtränare, Robert Arreman. Han har haft många AIK lag och det är väldigt roligt och lärorikt att lära sig av en tränare som kan väldigt mycket. Det här med att styra och ställa är något jag också tar med, prata på planen är också väldigt viktigt för att hjälpa sina medspelare både i match och träning.