Tuva Skoog

I början av mars fick jag intervjua Tuva Skoog, född 2005. Hon flyttade nyligen från Umeå IK till Piteå IF:s damlag i Damallsvenskan. I intervjun berättade hon bland annat om flytten mellan lagen, den nya drivkraften i Piteå och Svenska Cupen.

Berätta lite om dig själv! Vem är Tuva Skoog som spelare?
– Jag skulle väl beskriva mig som en snabb och explosiv forward som gillar att komma 1vs1 och gillar att jobba över hela banan!

Du kommer senast från Umeå och flyttade nyligen upp till Piteås damlag. Hur gick flytten?
– Flytten gick bra, trivs i laget och nya staden väldigt bra.

Piteås damlag spelar ju på högre nivå i Damallsvenskan, hur jämför sig Piteå med ditt tidigare lag? Känner du någon större press?
– Det är helt klart ett bättre driv och bättre kollektiv än det var i Umeå, det krävs fokus och hårt jobb hela tiden. Jag känner absolut ingen press utan snarare mer drivkraft att få spela med bra spelare och ledare och utvecklas ännu mer.

Utöver klubben tillhör du även F05-landslaget, vilken roll har du i laget/på planen där och skiljer den sig mot den du har i Piteå?
– Det är helt klart en liten annan roll när det kommer till landslaget, jag har en större roll både på och utanför i och med att jag har en del erfarenhet som andra inte har. Det ser jag som positivt, att få utvecklas även som ledare och ge mer än bara fotbollsprestationer är viktigt och nyttigt för mig.

I den första matchen i svenska cupen vann ni mot Umeå där du stod för två av målen. Hur kändes matchen?
– Jag tyckte det var en väldigt rolig match att spela, det är ju givetvis kul att bidra med mål men tycker vi spelar bra i stora delar av matchen och det känns bra nu inför fortsättningen.

/Tim Forsberg

📸 Elin Ernerstedt