Tränarkollen: Mental träning

Med en blandning av oro och förhoppning vill jag formulera en text som förhoppningsvis når dig som ledare eller idrottsförälder. 

Du som läser har förmodligen likt många andra haft en dröm om att bli en idrottsstjärna av något slag. Du har antingen spenderat majoriteten av din ungdom på hårda och långa träningspass eller väglett fotbollsspelare att uppnå deras drömmar och mål.

Jag vill att du tänker tillbaka på den tiden och minns alla hårda, svettiga och långa träningspass, alla roliga aktiviteter du fick offra, alla dagar av självkritik och prestationsångest men dessutom alla dina fina minnen.

Förmodligen kommer du ihåg alla gånger du blivit tillsagd att träna hårdare och oftare när det inte gick din väg. Du blev förvirrad, du tränade för fullt men kunde fortsatt inte prestera upp till din fulla potential. Omgivningen sa åt dig att skärpa dig och spela med självförtroende. Du försökte tänka positivt, trycka undan alla dina negativa tankar och känslor men insåg att det inte blev bättre. Du började klandra dig själv för att vara en svag person som inte kunde prestera när det verkligen gällde. Du mådde skit men fortsatte träna hårt, du fick aldrig lära dig något annat.

Det här är en verklighet som våra ungdomar går igenom as we speak!

Dina fotbollsspelare må ha väldigt bra kondition men om de inte kan hantera den stress och press som följer med sporten, då kommer de förbruka stora delar av energin innan matchen har startat.

De må ha bra teknik, men om de ständigt klandrar sig själva vid misstag och tappar självförtroendet så kommer de heller inte kunna utnyttja deras teknik till sin fulla kapacitet. De kommer sluta utmana, hålla i bollen eller försöka med svårare passningar.

De må vara bäst på träningarna men om de inte har modet att göra liknande aktioner på match så handlar det förmodligen om att den mentala biten spökar.

Vår mentala styrka fungerar alltså som en grundförutsättning för att vi ska kunna utnyttja och använda alla våra egenskaper till deras fulla potential.

Mental träning handlar om att träna upp en inre styrka som gör att dina fotbollsspelare står stadigare när det blåser. Det handlar om att möjliggöra deras fulla potential – både i vardagen och i mer krävande situationer.

Exempel på positiva effekter av mental träning:
-Bättre självkänsla och självförtroende.
-Strategier för att hantera negativa tankar och känslor
-Ökad motivation
-Hantering av misstag och misslyckanden
-Verktyg för stresshantering
-Självmedvetenhet
-Mer energi
-Ett meningsfullt liv

Vi måste börja normalisera mental träning i lika stor utsträckning som en vanlig fotbollsträning. Det börjar hemma hos dig som ledare och idrottsförälder!

Tack för att du tar hand om våra spelare, ditt arbete sätter stora spår för deras framtid.

/Dana Ali