Slutfasen av VM 2022

Just nu när jag skriver detta har Kroatien just slagit ut Brasilien ur VM. Spänningen var olidlig och under straffdramat kan man tro att två nationer i olika delar av världen höll andan och bara väntade på slutet i vad som såg ut att bli en mer utdragen match än vad man trodde från början, men faktum är att hela världen hållit andan ända sedan VM i Qatar började, och i takt med att dagarna springer förbi oss ökar även trycket på de deltagande länderna som är kvar.
Men vilka är egentligen de som kommer att få andas ut i slutändan och lyfta VM-pokalen? Här kommer mina slutgiltiga tippningar inför de kommande matcherna.

Kroatien skrällade
Kvartsfinalen mellan Brasilien och Kroatien gick in i övertid där inget lag lyckats spräcka nollan. Brasilien hade överlägset med målchanser men lyckades inte få utdelning förens Neymars mål i 105+1′. Det som kom som en spark i tänderna blev istället drivkraften för kroaterna att vända matchen till 1-1, tack vare
Bruno Petković, 116′. Minuterna rann iväg och straffdramat blev ett faktum, och som dessutom blev Brasiliens slutdestination i VM.

Nederländerna faller (en bit) framför målsnöret
Nederländerna har fortsatt sitt segertåg och tagit sig vidare till kvartsfinalen där Argentina står för motståndet. Nederländerna har som senast vunnit 3–1 mot USA som säkerligen bidragit med en liten dos självförtroende som definitivt kommer att behövas mot Argentina. Vid nederländsk vinst går man vidare till semifinal mot Kroatien, en match som enligt mig kan sluta lite hur som helst. Vinner Argentina kommer jag tippa de som klara favoriter mot Kroatien. Det är alltså inte alls omöjligt att Argentina kniper en plats i finalen.

Frankrike försvarar sina färger
Ju större de är, desto hårdare faller dem. Det gäller oavsett resultat i denna match, då giganterna England och Frankrike ställs emot varandra. Både England och Frankrike kommer från åttondelarna med övertygande facit i ryggen. Men jag räknar på Mbappé. Varför? Varför inte, är mitt svar. Det franska stjärnskottet fortsätter att panga in mål och han verkar inte ha några planer på att sluta. Det engelska straff-fiaskot i UEFA EURO 2020 gör sig fortfarande påmint och för Englands skull hoppas jag att Frankrike är nådiga och avslutar matchen innan man övergår till straffar.

Portugal sätter stopp för Marocko
Något som också gör sig påmint är hur jag var tydlig med att Marocko inte alls hade kapaciteten att ha någon större inverkan i VM, det fick jag äta upp. Underdogsen Marocko har allt att vinna, och i princip ingenting att förlora. Förutom en chans till en semifinal i VM. Min poäng är att man redan överträffat sig själva. All press ligger på Portugal, om de inte vinner så är det förödande för dem. Om Marocko förlorar så är det ingen som kommer att häckla dem länge efteråt. Vinsten mot Spanien går egentligen att skylla på bussen som Marocko parkerade, kombinerat med Spaniens urusla insats. Straffläggningen ska vi inte ens prata om. Portugal bör klara uppgiften bättre än vad Spanien gjorde, och Marocko kommer att behöva kämpa för att hålla laget intakt.

Tim Forsberg, @Sportintervjuer