Möt fotbollsspelaren Abdulmannan Khalil vars motgångar lett till nya framgångar

Abdulmannan Khalils, 23, fotbollskarriär har präglats av flera bakslag. Utesluten speltid, spel på fel positioner och resultat som inte gått vägen, har dock inte stoppat anfallaren från att fortsätta sin fotbollsresa. Han menar att det är en annan situation i sin nya klubbadress.

-Här är det jag som är längst upp i anfallet och det är jag som ska göra målen.
Det är tisdagskväll och på Sollentuna fotbollshall har Abdulmannan Khalil ett träningspass med sitt nya klubblag. De ser ut att lira någon variant av smålagsspel när han försöker ta sig förbi en försvarare inne i straffområdet. Nyförvärvet dras ner på konstgräset och gestikulerar att det borde vara straffspark. Han får inte sin vilja igenom men reser sig snabbt upp och spelar vidare med ett lättsamt kroppsspråk.
Abdulmannan Khalil kommer senast ifrån Nyköping BIS och division 2 södra Svealand, där han under den gångna säsongen stod för 19 mål på 26 framträdanden i seriespelet. I början på februari månad skrev skyttekungen på för en av toppklubbarna i Ettanfotboll, Sollentuna FK. Anfallaren har erfarenhet av spel på den nivån sedan tidigare då han under säsongen 2021 spelade för Hudiksvalls förenade FF. En klubb från staden han också vuxit upp i.

Efter att träningen avslutats möts vi upp och sätter oss på en bänk precis utanför en av fotbollsplanens sidlinjer. Abdulmannan Khalil beskriver vad som gick bra under sin tid i Nyköping. Han lutar sig tillbaka och blickar ut mot målet som ligger placerad vid samma straffområde han precis innan försökt bli tilldelad en straffspark på, och säger:

– Jag trivdes bra i Nyköping. Tränaren trodde på mig starkt, vi kom överens och det var tydliga direktiv. Såg jag till att göra 20 poäng skulle jag också få starta varje match. Jag höll mina ord och tränaren höll sina.

Det har inte alltid varit en spikrak väg upp för Abdulmannan Khalil. Genom GIF Sundsvalls akademi blev det spel i U19 och U21, och prestationerna gav honom en plats i a-lags sammanhang, och i den allsvenskatruppen under sommaren 2019. Anfallarens prestationer på planen uppmärksammades även i hans andra hemland Syrien, där han belönades med att få representera U23–landslaget under samma år. Det blev dock aldrig några spelminuter i GIF Sundsvalls A-lag och efter säsongen 2019 vände han hem till Hudiksvall.

– Det var väldigt tufft att inte få chansen. Jag gick igenom jobbiga dagar och nätter. Det kändes väldigt orättvist. Därefter blev det även svårt att hitta en klubb i Superettan eller i Ettanfotboll, eftersom jag saknade erfarenhet på seniornivå. Så jag hamnade i dem lägre divisionerna, säger han.

Revanschen skulle dock komma för Abdulmannan Khalil, och det dröjde inte länge. På hemmaplan blev det spel i division 2 Norra Svealand säsongen 2020, och han lyckades hjälpa Hudiksvalls FF att vinna serien och säkra en plats i Etanfotboll, för första gången i modern tid.

– Det kändes jättebra att komma tillbaka starkare och få en revansch. Vi hade en bra trupp och kemi i laget. Det var en härlig känsla att skriva historia för Hudik, säger han.

Säsongen 2021 blev dock alldeles för tuff och klubben blev nedflyttad till division 2 igen. Anfallaren valde sedan att lämna Hudiksvall för spel i Nyköping.

-Jag fick inte spela på min position och för mig var det viktigt att få spela som anfallare. Jag ville även prova på något nytt. Jag kände mig klar med Norrland och ville söka mig till Södra Sverige för att ställas inför nya utmaningar, säger han.

Det har varit en fotbollskarriär som sviktat för Abdulmannan Khalil. Han är dock tydlig med vart drivkraften till att fortsätta kämpa kommer ifrån. Han tittar ner mot konstgräsets sidlinje, och säger:

– Sedan en ung ålder har jag alltid kämpat för att bli proffs, och strävat efter att kunna leva på fotbollen. Jag vill motbevisa många som inte trodde på mig när jag var yngre. Det är ingen fara, det kan ta tid men jag tror på det här.

På Sollentuna FK:s Instagram-konto kan man se ett inlägg där klubben presenterar Abdulmannan Khalil, och där de refererar till anfallarens spelarstatistik från den förra säsongen, men även hans tidigare erfarenheter. Han är dock inte klubbens enda nytillskott i anfallet.

– Innan jag skrev på för klubben talade jag med sportchefen, och han var tydlig med att de vill få in en anfallare. Självklart finns det även konkurrenter och presterar jag inte, hamnar jag på bänken. Jag känner mig dock självsäker på att jag kommer lyckas göra mitt jobb, säger han.

Abdulmannan Khalil har varit med om flera äventyr som fotbollsspelare, men vad talar för att anfallarens form håller sig in i den nya säsongen och att hans karriär får ett ytterligare lyft.

– Jag känner mig betydligt mognare i år än senast jag spelade i “Ettan”. Tidigare var jag ganska stressad och ville snabbt upp i de högre divisionerna. Den här gången har jag även ett längre kontrakt vilket gör att jag känner mig tryggare, säger han.

/Suleiman Ibrahim