Mixkollen: Visättraskolan och Flemingsberg United i ett samarbete

Visättraskolan och fotbollsklubben Flemingsberg United satsar stort på att barnen och speciellt tjejerna i Visättra ska börja spela fotboll.

Samarbetet går ut på att barn från Visättraskolan får möjligheten att spela fotboll varje måndag och fredag med ledare från Flemingsbergs United.

I dagsläget bedrivs träningarna på Visättra Sportcenter. Till varje tillfälle är det ca 30-40 barn som deltar. Många av dessa barn har efter dessa träningar valt att gå med i ordinarie lagverksamheten som Flemingsbergs United bedriver.

Klubben som drog igång under förra året har växt snabbt och har över 120 medlemmar. Man har ett herrlag, damlag, B-lag för herrar och ett tio-tal ungdomslag.

Vi har fått prata med Tikki Stanic, trygghetsansvarig på Visättraskolan som berättar mer om samarbetet.

Varför valde skolan att starta ett samarbete med FU?
-Skolan startade ett samarbete med FU och svenska fotbollsförbundet i början av läsåret då Svenska Fotbollsförbundet och skolan har ett samarbete sedan tidigare för att sänka trösklarna för eleverna att komma i kontakt med föreningslivet och fotbollen. Detta är särskilt viktigt för elever i socialt utsatt område där möjligheterna till föreningslivet är begränsade och där det är viktigt att kunna nå ut till fler barn och framförallt flickor som är underrepresenterade i fotbollsvärlden.

Hur går samarbetet med FU till?
-Då FU är en relativt ny lokal förening i området passade det perfekt för att skapa ett samarbete eftersom skolan kan fungera som en plattform för eleverna och föreningslivet att mötas på bra villkor. En av förutsättningarna för samarbetet var att detta skulle vara utan kostnad för eleverna och frivilligt att delta när eleverna kan och vill. FU har fasta tider som de kör fotboll på Visättra Sportcenter under två tillfällen i veckan och där elever kan delta efter skoltid. De elever som går på fritids och vill delta får möjlighet till detta genom att personal från fritidshemmet tar med elever till Visättra Sportcenter. Tanken är att svenska fotbollsförbundet ska delta sporadiskt och bidra med viktigt värdegrundsarbete till eleverna. 

Hur hjälper detta samarbete skolan och eleverna?
-Samarbetet hjälper eleverna att komma i kontakt med föreningslivet och med fotbollen. Det är viktigt för alla elever men framförallt för flickor som är underrepresenterade i fotbollsvärlden. Vi är glada att skolan har möjlighet att vara en brygga och plattform där dessa två kan mötas.

Vi har även fått några ord med Collins Zola, klubbdirektör i Flemingsbergs United, där han berättar om samarbetet.

Ett speciellt samarbete mellan er och Visättraskolan, kan du berätta mer om hur iden kom till att samarbeta?
-Idén kom till genom att ledningen i Flemingsberg United FC diskuterade kring hur vi vill jobba med rekrytering. Processen ledde då till att vi pratade med Ellinor Johansson (projektledare från SvFF) om hur vi kunde gå tillväga på bästa sätt. Hon tog då kontakt med Tikki på Visättraskolan där jag fick berätta om föreningens idé och tanke och varför det var viktigt för oss att samverka med Visättraskolan. 

Vad är er vision med samarbetet?
-Visionen för samarbetet är att det skall vara långvarigt och något bestående i många år framöver. Det skall vara en katalysator för att skapa en ännu starkare rörelse och aktivitet bland barn och ungdomar. Även generera i fler fotbollsspelande ungdomar till föreningen på sikt. Sist men inte minst skapa goda förebilder för barn och unga.

Ni hade en tjejhelg för några veckor sedan, varför och hur gick det?
-Tjejfotbollshelgen var en succé!  Tjejfotbollshelgen är något som kommer vara bestående varje år framöver. Tanken är för oss att ha det som ett sätt att skapa en plattform för tjejer att samlas kring fotbollen som är en självklar plats för killar. Vi vill att tjejhelgen skall vara en plats som stärker tjejernas självförtroende och nyfikenhet till fotboll där föreningsliv och flickidrott absolut inte är en självklarhet tyvärr. 

Vi på Fotbollslivet.se tycker att det är härligt med fotbollsklubbar och skolor som samarbetar!