Mixkollen: Ungdomsproffspodden Oliver Verona

Oliver Verona var kapten i juniorlandslaget och blev ungdomsproffs i Genoa redan som 15-åring. I veckans avsnitt av podcasten Ungdomsproffs får ni ta del av hans resa.

Oliver tillbringade större delen av sin barndom på den spanska ön Gran Canaria där han bodde med sin familj fram tills han var 11 år gammal. Han gick då i den svenska skolan och spelade fotboll i det lokala laget Maspalomas där han öste in mål.

När familjen sen flyttade till Sverige fortsatte karriären i Skara FC. Han visade sig vara en stor talang och fick göra sin debut i klubbens A-lag redan som 13-åring och blev i samma veva inbjuden till ett provspel med den engelska klubben Fulham.
– Dom skrev till mig på Instagram faktiskt. Jag trodde ju såklart att det var ett fejk-konto, men det var det inte. Kontakten togs vidare och dom pratade med mina föräldrar och jag fick åka över och träna. Det var en stor upplevelse. Lite annat att spela match mot Everton än mot IFK Skövde, säger Oliver och skrattar.

Provspelet gick bra, men att flytta utomlands som 13-åring var aldrig aktuellt. Flytten skulle ske två år senare till den anrika italienska klubben Genoa efter att i princip redan varit klar för den danska storklubben FC Midtjylland.
– Jag bekantade mig med klubben och följde med dom på cup i Österrike och Italien. Jag gjorde bra ifrån mig och dom var nöjda. När jag sen fick höra att Genoa var intresserade så gjorde jag en övervägning med min familj och agent och det slutade med att jag skrev på för Genoa istället.

Fotbollslivet lekte och Oliver blev ordinarie i juniorlandslaget där han även blev tilldelad kaptensbindeln. Han gick från Genoas U17 till Primavera vidare till att göra debut i A-laget.
– Även fast det bara var en träningsmatch så var det stort! Jag fick starta och spelade lite drygt 65 minuter. Vi vann matchen och jag var delaktig i målen. Jag minns att Goran Pandev kom fram och klappa mig på huvudet och sa “bra spelat!”

I avsnittet får ni ta del av hela Olivers karriär såhär långt men framförallt väldigt ingående om hans tid som ungdomsproffs i Italien. Podden finns på Spotify, Acast och Apple Podcaster.

/ William Ankarhake