Mixkollen: Ungdomsproffs – Nermin Karic

Den mentala biten inom idrottsvärlden blir allt viktigare. Många atleter lider idag av psykisk ohälsa och tar hjälp av psykologer. Fotbollsspelaren Nermin Karic flyttade utomlands vid tidig ålder och har fått känna på det tuffa utländska klimatet.

Norrköpingssonen Nermin Karic flyttade från Sverige till Italien som 16-åring för att spela fotboll i Genoas ungdomslag. Under sin tid som ungdomsproffs fick han lära sig att det är antingen att äta eller att ätas när det kommer till vem som i slutändnan kommer ta det avgörande steget och lyckas bli en professionell fotbollsspelare. Nermin berättar om hur viktig den mentala biten är ifall du vill komma någonstans inom den stenhårda fotbollsindustrin.

– För att ta dig igenom nålsögat och bli en A-lagsspelare i Serie A så är det enligt mig 90% mental styrka och 10% talang. Min psykiska slagkraft har kommit till mig från mina föräldrar. Dom flydde från kriget och kom till Sverige utan någonting och har kämpat sig till att anpassa sig till det svenska samhället. Jag har det i mig, säger Nermin.

Kollar man på det svenska A-landslaget så finns det spelare som Victor Nilsson Lindelöf, Dejan Kulusevski och Alexander Isak som precis som Nermin flyttade till en storsatsande europeisk akademi i tidig ålder för att nå sina drömmar. Samtidigt som det inte är alla svenska talanger som gått samma framgångssaga tillmötes. Goran Slavkovski, Robert Mirosavic och Martin Bengtsson är andra spelare som var extremt lovande ungdomsproffs som inte blev professionella fotbollsspelare. Den sistnämnde tillhörde Inters akademi där han vantrivdes så pass mycket att han begick ett självmordsförsök.

– Det har funnits många tillfällen då jag brutit ihop och bara velat åka hem. Men det är vid dom tillfällena som du måste vara som starkast. Det är då ett samtal till mamma eller pappa kan vara extra viktigt. För mig har mina dippar varit positiva. Misslyckanden är receptet till all framgång. Det är vid dom stunderna man lär sig som mest, säger Nermin.

Nermin Karic har andra vänner som också stuckit iväg som unga lovande talanger till några av världens bästa akademier. En av dom är Joseph Colley som tillhörde Chelseas ungdomslag där han tog hjälp av en fotbollspsykolog för att förbättra sina prestationer. Nermin själv har aldrig varit hos en psykolog utan istället tagit hjälp av inspirerande självbiografier och motivationsvideos på YouTube.

– En person som jag ser upp till väldigt mycket är Denzel Washington. Jag tror jag kan alla hans tal utantill. Dom är helt fantastiska. Allt han säger är en filosofi och en idé som jag själv står för. Han vet exakt varför vissa saker sker, han vet exakt vad framgång innebär. Det spelar ingen roll vad du har för etnisk bakgrund eller religiös tillhörighet. Han talar till alla och samtliga kan känna igen sig i det han säger. Han vet vad som krävs för att nå framgång och han har verkligen koll på vad han pratar om. Är du inte stark mentalt så kommer du ingenstans inom den här branschen, avslutar Nermin.

Allt detta och mycket mer pratar Nermin om i veckans avsnitt av podden Ungdomsproffs. Episoden finner du på Spotify, Apple Podcaster och Acast. God lyssning gott folk!

/William Ankarhake