Mixkollen: Ungdomsproffs – Lukas Sunesson

Lukas Sunesson debuterade i Superettan redan som 16-åring. Han blev uppvaktad av en mängd olika agenter och klubbar men valde att gå sin egna väg. Lukas flyttade till USA för att kombinera fotboll med studier på college – där han har gjort stor succé!

Under sin debutsäsong i IK Frej så var Lukas Sunessons Superettans yngsta spelare. Efter framgångarna på Vikingavallen i Täby så satt han i en uppsjö av möten med representanter från olika agenturer och klubbar runt om i Sverige för att diskutera hans framtid.

– Ingen kunde riktigt förstå att jag hellre ville flytta till USA för att spela collegefotboll istället för att jaga ett kontrakt i Allsvenskan, säger Lukas.

Som en ung, begåvad fotbollsspelare kan det vara svårt att avgöra och välja i vilken miljö du tror att du kan förädla din talang på bästa sätt. Lukas valde att gå en annorlunda väg med att flytta till USA för att gå college på Marquette University.

– College är fantastiskt! Jag går på en toppskola som har otroliga faciliteter. Här kan jag dessutom förena fotboll med plugg vilket gör att jag har en grym utbildning att falla tillbaka på ifall jag inte skulle lyckas etablera mig som en professionell fotbollsspelare.

Drömmen om att livnära sig på fotboll kan bli sann redan i januari då den stora MLS draften äger rum. Chanserna att han lämnar Marquette University för en proffsklubb ser han som stora då han under sin tid på college fått en hel del fina utmärkelser. Bland annat så fanns Lukas Sunesson – som enda svensk – med på den prestigefyllda listan över landets 15 bästa collegespelare som presenterades tidigare i år. Med på listan fanns endast fem andra anfallare vilket gör honom till den hetaste svensken på college just nu!

– Målet är ju såklart att bli draftat till ett lag i MLS. Det hade varit extra roligt att hamna i Los Angeles eller New York. Men det spelar inte så stor roll egentligen. Min tränare har hintat lite att om jag fortsätter att jobba hårt så kan det hända grejer, avslutar Lukas och bjuder på ett leende.

Om Sunesson blir nästa svensk i Major League Soccer återstår att se. Han är oavsett ett exempel taget ur skolboken på hur man kan ta sig till toppen utan att tillhöra en storsatsande akademi, ha en känd agent eller vara stjärna i ungdomslandslaget.

I veckans avsnitt av podcasten Ungdomsproffs berättar han allt om sin karriär och hur livet är som collegespelare i USA.
Podden finns på Spotify, Acast och Apple Podcaster.

/ William Ankarhake