Mixkollen: Ungdomsproffs Kristoffer Olsson

Kristoffer Olsson är supertalangen från Norrköping som blev ungdomsproffs i Arsenal som 16-åring. I veckans avsnitt av podden ungdomsproffs berättar han allt om sin tid i en av världens största klubbar.

Kristoffer Olsson lämnade Sverige och Norrköping för spel i England och London i Arsenal redan som 16-åring. Men han kunde faktiskt ha hamnat i en annan Londonklubb redan tre år tidigare.

Efter att ha storspelat på en turnering i Stockholm fick en scout ifrån Chelsea upp ögonen för Kristoffer och erbjöd honom ett provspel.

– Jag kommer ihåg att vi satt i ett möte och vi pratade om framtiden. Jag fick en liten Chelsea-bok och sådär. Det var jättestort, säger Kristoffer.

Skrev på för Arsenal
I samma veva som han skulle åka och provspela med Chelsea tog Roman Abramovitj över klubben. Det ledde till en stor omorganisering och många personer inom klubben fick lämna sina positioner. Scouten som upptäckte Kristoffer var en av dem och drömmen om Chelsea rann ut i sanden.

Men det dröjde inte länge innan nästa möjlighet dök upp. Kristoffer fick åka och provspela med Arsenal där han imponerade stort. Han gjorde både mål och assist under sin testvecka och blev senare erbjuden ett kontrakt.

– Jag tvekade aldrig på att skriva på. För mig var det självklart att jag skulle åka dit och fortsätta min fotbollsutveckling där.

Debut som 17-åring
Efter en tuff inkörningsperiod i sin nya klubb tog det verkligen fart för Kristoffer under sitt andra år i klubben. Han fick debutera i A-laget redan som 17-åring under en försäsongsturnering där han dessutom gjorde mål mot Southampton.

Även hans tredje år var han involverad i A-laget på försäsongen. Den här gången under den stora Asienturnén – där han återigen hittade nätet.

– Det var 80 tusen på läktaren och jag kunde höra hur folk skrek mitt namn. Det kändes som att jag var i en dröm.

SM guld med AIK
Han lämnade Arsenal efter lite drygt tre år och fortsatte sin karriär i danska Midtjylland där han var med och vann den danska ligan. Han vände därefter hem till Sverige för spel i AIK där han var med och vann SM guld och blev dessutom utnämnd till årets mittfältare i allsvenskan 2018.

Proffsäventyret fortsatte i Ryssland och tillhör numera den belgiska storklubben Anderlecht. Kristoffer har idag hunnit bli 26 år gammal men har varit med om en hel del i sin karriär. Något som han även delar med sig om i veckans avsnitt av podden ungdomsproffs. Du hittar podden på Spotify, Acast och Apple Podcaster.

/William Ankarhake