Mixkollen: Ungdomsproffs: Jack Lahne

I avsnitt 21 av podcasten Ungdomsproffs får ni lära känna supertalangen Jack Lahne. Han är född 01 och är fostrad i Brommapojkarna där han redan som 15 åring gjorde mål i Superettan. Året därpå när han fyllt 16 slog han till med sitt första mål i Allsvenskan. Han lämnade BP som 17 åring och skrev på för Amiens i den franska högstaligan efter att ha provspelat med Everton, Wolverhampton och Manchester City.

Berätta om ditt provspel i Manchester City?
– Jag blev faktiskt erbjuden att åka till Manchester United samma vecka men valde City istället. Mest för att jag gillar Raheem Sterling. Jag var nervös och blev snabbt påmind om det tuffa klimatet i Storbritannien. Jag kommer ihåg att jag hamnade i samma kvadrat som Phil Foden och Jadon Sancho direkt på min första träning. Vi hinner knappt sätta igång innan dom skjuter bollen i magen på mig och säger “pick it up, traillist!”
Dom ville såklart sätta en i skiten och göra provspelet jobbigt för mig. Det gällde att vara tuff och stå på sig. På matchspelet sen så gjorde jag en överstegsfint och tunnlade en kille och kände hur jag fick mer och mer respekt allt efter hur bra jag presterade.

Hur var det att komma fram som en av Sveriges mest lovande talanger och vara eftertraktad av storklubbar i hela Europa?
– Det var såklart smickrande med alla erbjudanden man fick men eftersom att jag ändå spelade i BP:s a-lag under den tiden i Superettan och sen i Allsvenskan så prioriterade jag seniorfotboll före några av världens mest kända akademier. Därför föll valet på Amiens som kunde erbjuda spel i Ligue 1.

Du har även varit utlånad från Amiens till AIK där du avgjorde matchen mot Sirius i din hemmadebut. Rätt mäktig känsla va?
– Ja, det var en helt sjuk upplevelse! Jag minns att jag träffade med min bästavän som är en stor AIK supporter dagen innan matchen. Jag frågade honom var i klacken i Norra Stå som han skulle befinna sig. Han förklarade och jag sa att jag skulle springa till honom om jag skulle lyckas göra mål. Han ryckte mest på axlarna och skrattade åt det. Jag kommer ihåg att Sirius gör 1-0 och vi ligger under i halvtid. Obasi gör sen 1-1 och en kvart ifrån slutet kommer ett inlägg som Stefan Silva nickar ner och bollen kommer till mig. Jag slår till på halvvolley och ser att bollen går i mål. Jag blinkade inte ens. Jag springer rakt till min kompis i klacken. Han hoppar ner från läktaren och jag fångade honom i luften. Helt sjuk händelse! Att få fira med sin bästa kompis i en sån match var helt klart speciellt.

I podden berättar Jack om tiden i Sydafrika, hur han slog igenom som 15 åring, ungdomslandslaget, alla sina provspel och givetvis om flytten till Amiens i Ligue 1. Ett otroligt intressant avsnitt där ni får höra om hans möte med Neymar, Mbappé och Di María och såklart en del om hans framtidsplaner. Podden finns på Spotify, Apple Podcaster och Acast. Följ gärna podden på Instagram under namnet ungdomsproffspodden. God lyssning!

Spotifyhttps://open.spotify.com/show/2zFcjtnSRVd7xK00dSwao7
Instagram  – https://www.instagram.com/ungdomsproffspodden/

/ William Ankarhake