Mixkollen: Ungdomsproffs – Alexander Sandahl

Alexander Sandahl är målvaktstalangen som gick från Vallens IF i divison 5 till Benfica. Han är ett exempel tagen från skolboken på att man inte behöver tillhöra Sveriges största akademier för att ta steget utomlands och bli ungdomsproffs. Ibland räcker det med hårt arbete, en lagom dos av unika färdigheter och ett lyckat provspel för att drömmen ska bli verklighet.

Från den svenska ”högaffel-serien” division 5 Bohuslän till Benfica, hur gick det till?
– Det är en helt sjuk historia om jag ska vara helt ärlig. Det är väl inte många som har gjort den resan som jag har varit med om. Jag blev genom ett par olika mellanhänder erbjuden att åka ner och provspela med Benfica. Jag var där i en vecka och spelade även en match som kan ha varit en av de bästa i min karriär. Dom visade stort intresse och ville gärna se mig igen. Jag åkte ner ytterligare en gång och visade upp mig innan jag fick reda på att dom ville skriva kontrakt med mig. Det kändes helt overkligt, det var som en dröm!

För två år sen blev Benfica utnämnt till att ha världens bästa akademi, märks det?
–Absolut! Nivån på spelarna är väldigt väldigt hög. Sen så har vi en otroligt bra träningsanläggning som heter Benfica Campus. Där har vi nio träningsplaner, tre gym, kontor, restauranger, cafeterior och även lägenheter där vi bor. En jättefin anläggning som är helt enorm. Vi har alla förutsättningar som finns för att utvecklas och bli bra fotbollsspelare.

Väl i Benfica har Alexander tagit stora kliv i sin utveckling. Under sina fyra första månader i klubben gick han upp nio kilo muskler. Han har varit uppe och nosat på B-laget och spelat minnesvärda matcher mot bland annat ärkerivalen Porto. Ett oerhört intressant avsnitt där ni får höra allt om Alexanders uppväxt, flytten från Stora Höga till Estádio da Luz och väldigt ingående om hur det är att tillhöra en av världens bästa akademier. Avsnittet hittar du på Spotify, Apple Podcaster och Acast under namnet Ungdomsproffs.

/ William Ankarhake