Mixkollen: Ungdomsproffs Admir Bajrovic

Som 16-åring blev han värvad av NEC Nijmegen i den nederländska högstaligan. Admir Bajrovic är träningsprodukten från Trollhättan som genom sitt hårda arbete fått uppleva en hel del galna grejer inom fotbollens värld.

Han har aldrig varit den mest talangfulla spelaren. Men det finns vissa saker man kan göra för att nå framgång som det krävs 0% talang för. Saker som att träna extra, sköta kost och sömn, alltid vara i tid och förberedd, vara passionerad och dedikerad till att det hårda arbetet i slutändan kommer att löna sig. Admir har jobbat efter att bli 1% bättre varje dag – och lyckats!

Idag är han proffs i Grekland, men resan dit har varit lång och krokig. Som ung spelade han i IFK Trollhättan i division 3 och blev av en slump kallad till sin första landslagssamling där karriären tog fart på riktigt.

– En scout kom fram till mig efter en match och undrade varför jag inte inte var med i P95 landslaget. Han sa att han skulle prata med förbundskaptenen och helt plötsligt blev jag kallad till ett landslagsläger på Bosön, säger Admir.

Han gjorde väldigt bra ifrån sig på lägret och landslagsledningen erkände att de missat honom. Han blev kort därefter uttagen till sin första landskamp där han presenterade sig med ett drömmål. Efter det började telefonen att ringa och Admir provspelade för Blackburn och Hertha Berlin innan han valde att skriva på för NEC Nijmegen.

– Dom trodde väldigt mycket på mig och ville att jag skulle bli en del av a-laget direkt redan från start. I Blackburn och Hertha Berlin var jag mer tänkt för ungdomslagen.

I Nijmegen åkte Admir på en tuff korsbandsskada och fick sämsta tänkbara behandling och bemötande av klubben första dagen han kom tillbaka till träningsanläggningen för att påbörja sin rehab.

– Jag kom in i omklädningsrummet och såg att min namnbricka på min plats var borttagen. Dom hade även gett bort mitt nummer till en annan spelare. Klubbens fystränare sa att jag inte fick träna på samma tider som a-laget och bad mig komma tillbaka på eftermiddagen istället. Jag blev utfryst helt enkelt. Det var som ett hårt slag i magen. Då var jag verkligen på botten.

Hur Admir tog sig ur den onda spiralen i Nederländerna och hur han därefter hamnade i den grekiska och rumänska högstaligan berättar han om i veckans avsnitt av podcasten Ungdomsproffs. Podden hittar ni på Spotify, Acast och Apple Podcaster.

/William Ankarhake