Mixkollen: Tuva Skoog

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua forwarden Tuva Skoog, 15, från Morön BK som fick speltid i hela 22 av de 26 seriematcherna varav sju från start i Elitettan 2020. Hon berättar om sina målsättningar inför den kommande säsongen. Hon berättar även om sitt drömmål som nominerades till årets snyggaste mål i Elitettan förra året.

Ny säsong på väg att starta. Hur känns det?
– Det känns jättebra. Det ska bli väldigt kul att få starta en ny säsong och ser väldigt mycket fram emot de utmaningar som vi i laget står inför.

Du har haft en minst sagt stark säsong i Elitettan förra året och du gjorde även landslagsdebut. Hur tycker du att dina prestationer var?
– Jag tycker att det fotbollsmässigt för min del varit ett väldigt bra år. Jag har fått mycket förtroende och har haft en bra känsla i kroppen. Jag tror att landslagsdebuten och samlingarna med landslaget har varit väldigt givande, mitt självförtroende har blivit mycket bättre efter det. Det har lett till att jag har vågat mer på planen vilket har resulterat i att jag har utvecklats och blivit en bättre fotbollsspelare. Så nu när jag blickar tillbaka på den gångna säsongen så är jag väldigt nöjd över min egen prestation.  

Ett av dina fyra mål nominerades till årets mål i Elitettan 2020. Hur kändes det och kan du beskriva målet?
– Det var ju superkul såklart. Jag tror att jag hade fått ett djupledspass precis innan som motståndarna lyckades bryta och bollen rullade ut till inkast. Jag såg då att jag hade en ganska bra yta och var relativt omarkerad så jag skrek efter bollen, tog ner den och tänkte att man måste ju prova någon gång, så jag drog på. Sedan var det en extrem glädje att se bollen gå in. Att det sedan blev nominerat till årets mål var en bonus och det var såklart jättekul!

Du är yngst i laget. Hur hanterar du den pressen?
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte känner press, men den största pressen är nog den jag har på mig själv. Mina tränare och medspelare behandlar mig precis som alla andra och det är jätteskönt. Jag brukar försöka att inte tänka på pressen speciellt mycket men det är klart att ibland äter tankarna upp en och då tycker jag att det är skönt att prata ut och få hjälp av antingen en tränare, kompis eller mina föräldrar.

Morön BK blev trea i Elitettan förra året. Vad tycker du om lagets prestation och vad borde ni ha gjort bättre?
– Jag är väldigt nöjd med det vi presterade i fjol. Vi jobbade som ett lag och hjälpte varandra att utvecklas både som spelare och som människor. Det är klart att vi hoppades på en allsvensk plats men tyvärr räckte det inte och det är såklart surt, men nu i efterhand så är jag väldigt stolt över det vi lyckades åstadkomma och att vi aldrig gav upp hoppet. Jag tror att något som vi i laget hade kunnat göra bättre hade nog varit att ta tag och lösa problem snabbare för att kunna hindra det från att bli allt för stort.

Vad vill du förbättra inför den kommande säsongen?
– För egen del så vill jag förbättra mitt 1 mot 1 spel ytterligare men även mitt huvudspel. Som lag så vill jag förbättra spelet i straffområdet både i försvar och i anfalls synvinkel.

Vad är dina målsättningar inför året?
– Jag har många förhoppningar på fotbollsåret 2021 och det som kommer närmast nu är ju svenska cupen och där hoppas jag på att vi tar oss långt och att vi kan stå upp bra mot de allsvenska lagen som vi möter då. Men det största målet är nog att jag vill att vi tar oss upp till damallsvenskan och lyckas vinna elitettan. Sedan hoppas jag ju givetvis att vi får samlas med landslaget igen och att vi får spela landskamper tillsammans. Personligen vill jag bara ha roligt och utvecklas så mycket som möjligt!

/Daniel Souza