Mixkollen: Stjärnskottet från Strands IF söker sig alltjämt till nya miljöer för sin fortsatta utveckling

Anfallaren Aram Khalil från Strands IFfödd 2005, har under de senaste säsongerna imponerat både lokalt och regionalt. Därför har han belönats med spel i landslagssammanhang och hans individuella prestationer har även lett honom till ett internationellt blickfång. Idag är han verksam i moderklubben och är dessutom aktuell på andra fronter. Här delar spelaren med sig om sina erfarenheter, om framtiden samt om vad som ligger bakom hans framfart.

Som fotbollsspelare har Aram Khalil fostrats i klubblaget Strands IF från Hudiksvall, där han genom åren tagit kliv i föreningens ungdomsled. Anfallarens prestationer i klubben gav honom en plats i Hälsinglands distriktslag. Utvecklingen fortsatte och hans insatser på planen uppmärksammades. Detta resulterade i att han säsongen 2020 kallades till Rikslägret på Bosön där landets största talanger födda 2005 samlades. 

Hur kändes det att bli erbjuden platsen och vilka upplevelser tog du med dig ifrån lägret?
-Det började med ett mail där det stod “Grattis, du är uttagen till landslagslägret 2020 på Bosön för pojkar födda 2005”. Jag blev verkligen glad och var taggad redan från början. Jag berättade om uttagningen för min familj och mina vänner. Alla blev stolta över mig och önskade all lycka till. Dagarna på Bosön var en upplevelse där jag träffade så många bra fotbollsspelare som också kämpar för att lyckas. Det jag tog med mig ifrån lägret var framförallt övningarna, att man ska ge 120% på alla övningar man gör.

Säsongen 2021 satte Aram Khalil ett starkt avtryck där han stod för hela 12 mål på 13 framträdanden för Strands IF i P17 div 1. I synnerhet matchen hemma mot Gefle IF där han levererade ett extraordinärt hattrick som hjälpte hans lag till en 3–1 vinst.  

Att vara en lovande spelare är inte alltid lätt, talangen behöver kompletteras med en bra statistik, något som du varit generös med. Ta oss igenom målen mot Gefle IF och hur ser du på säsongen som helhet? 
-Första målet var ett frisparksmål som jag satt rakt i krysset. Andra målet var en straff som jag ordnade och själv tog hand om. Jag hade dribblat förbi tre spelare men den fjärde gav mig en tackling i straffområdet så domaren blåste och pekade på straffpunkten. Det tredje målet var en lång boll från vår målvakt som jag löpte och fick tag på. En försvarare kom sedan emot mig som jag dribblade förbi för att därefter avsluta med vänsterfoten mellan målvaktens ben. Säsongen 2021 var bra, men jag satsar på att 2022 ska bli ännu bättre. 

Khalils framgångar har minst sagt väckt intresse i bredare sammanhang. Den internationella fotbollsakademin NF Academy, befann sig i Hälsingland under säsongen där de bland annat haft ögonen på spelaren. Prestationerna noterades och han blev därmed en av sex spelare från Sverige att bli kallad till ett tävlingsläger nere i Köpenhamn som NF Academy arrangerat. Ett evenemang där totalt 22 spelare från de skandinaviska länderna födda 04/05, fick möjligheten att konkurrera om endast en plats för provspel hos den portugisiska storklubben Sporting CP.  

Det blev ingen uttagning till Lissabon för din del, men hur ser du på dina individuella prestationer från lägret i Köpenhamn, och vilka erfarenheter därifrån kan du använda dig av i din fortsatta utveckling som fotbollsspelare? 
Jag råkade tyvärr ut för skador under samlingen, stukade fotleder. Jag fick dessvärre inte visa upp mig så mycket och det var nog därför jag inte blev uttagen till nästa moment. De erfarenheter jag tog med mig ifrån lägret hem till Hudiksvall var bland annat att gå på avslut så snabbt som möjligt och att göra mål såklart.  

Blir Aram Khalil kvar i Strands IF väntar spel i P19 div 1 den kommande säsongen. Han har dock varit aktiv och tränat med Hudiksvalls FF under vintern, som blev nedflyttade från Ettanfotboll i sin debutsäsong. Det blev även klart att lagets kapten och målskytt Cihan Sener lämnar klubben för spel i Gefle IF. Detta möjliggör att utrymmet på topp i “HuFF” eventuellt kan vara tillgänglig, där Khalil även har sin bror, Abdulmannan Khalil. 

Hur ser du på den kommande säsongen om du blir kvar i Hudik? Fortsätta med spel i Strands IF eller försöka ta chansen att bilda anfallspar med brorsan och lira på seniornivå i “HuFF”? 
-Om jag stannar kvar i Hudik så satsar jag på att ta en plats i startelvan i “HuFF” och även försöka spela i anfallet med min storebror. Det är tack vare honom som jag blev en bra fotbollsspelare. Han har hjälpt mig sedan jag började lira boll och fortsätter med det tills idag. Min bror är min förebild, allt han har gjort för mig är obeskrivligt. 

Möjligheterna för Khalils fortsatta utveckling inom fotbollen finns givetvis i hemstaden, dock är han sannerligen inte rädd för att vidga sina vyer. Anfallaren scoutas på flera håll och en potentiell flytt till en ny stad och klubb är inte omöjligt.  

Vad skulle en flytt innebära för din personliga utveckling, både på och utanför planen? 
-En flytt för min del skulle innebära möjligheten till att bli en bättre spelare, att få visa vad jag går för och även få andra ögon på mig utanför Hudik. Skulle det bli en flytt är det iså fall av en anledning. Det är för att jag vill komma så långt som möjligt med fotbollen, sporten jag brinner för. Min Agent som också är min farbror, har för tillfället kontakt med en del klubbar, men det är svårt att säga vart jag kommer spela säsongen 2022.

Tränare, spelare och andra verksamma inom fotbollen som fått bevittna Aram Khalils talang, kan nog referera till en hel del faktorer gällande anfallarens potential. Vilken syn har spelaren själv på sin utveckling och vad säger han om framtiden?  

Om du själv får nämna vilka egenskaper och färdigheter som gör dig till en bra fotbollsspelare, vad väljer du framförallt att peka ut då? Avslutningsvis vill jag ställa dig frågan hur långt du tror att din fotboll kan leda till i framtiden?
-De egenskaper som jag anser gör mig till en bra fotbollsspelare är att jag hela tiden går på avslut och försöker göra mål. Min speluppfattning, där jag kollar 20% på bollen och 80% runt omkring mig. Min förmåga att veta vad jag ska göra med bollen innan jag får den. Jag vill även påstå att jag har en god teknik och fysik. Jag både tror och är övertygad om att min fotboll kan ta mig långt om jag förhoppningsvis får vara skadefri. Jag satsar stort och kan se mig själv i ett Premier League i framtiden.

/Suleiman Ibrahim