Mixkollen: Pop up-klubben Maj FC

Något som börjar bli vanligare i dagens ungdomsfotboll är Pop up-klubbar. Dessa klubbar startar helt nytt eller bryter sig ur en förening och bildar en egen klubb med fokus på ett lag i en ålderskull oftast.

Det som kännetecknar pop up-klubbarna är att de finns i några år för att sedan läggas ner. Oftast när spelarna blivit 15-16 år gamla och Pop-up klubben fyllt sitt syfte.

Vi har fått intervjua Nicklas Jönsson som är en av grundarna i Maj FC och han berättar mer om varför de skapade en egen klubb.

Ni valde att lämna er tidigare klubb och starta en egen vid namn Maj FC, varför då?
-Maj FC ( omskrivning av My Football Club ) dvs ”min egen fotbollsklubb”, en klubb man själv skulle velat tillhöra när man var en ung och ambitiös knatte. Vi valde att lämna vår gamla klubb under hösten 2019 eftersom klubben vi tillhörde va mer ett hinder, än ett stöd för oss när vi ville hjälpa killarna att kunna bli riktigt duktiga fotbollsspelare. Vi startade helt enkelt Maj FC för att ge dem här ambitiösa killarna en bättre utvecklingsmiljö nära hemmet. Så Maj FC finns bara till för dom spelarna.

Varför en egen klubb, ni hade kunnat gå med i en annan förening?
-När vi kikade på några av de större klubbarna och Akademierna, i vårt närområde, så blev vi ärligt talat inte så imponerade. Så vi tänkte att det där kan vi göra lika bra om inte bättre själva, nära hemmet. Där killarna kan träna mer fotboll istället för att sitta och pendla långt till träningar och matcher.

Vad skiljer er från andra klubbar både på och utanför planen?
-Kärnan av spelarna i Maj FC 2021 är fortfarande samma killar från 1B i Tegelhagens Skola i Sollentuna som vi startade med våren 2013. Därav ambitionen med Maj FC att erbjuda något bättre än Akademi och närmare PRO. För att utbilda spelarna i att spela vad vi kallar för vacker fotboll. Där vi försöker ta lärdom och inspiration från större länder och Internationella klubbar, i hur dem utbildar unga fotbollsspelare för framtidens fotboll. Mer än att kika på hur ”andra i Sverige gör”.

Är ni en pop up klubb eller ser ni er som mer än det?
-Vi är definitivt en sk Pop Up-klubb. När spelarna i Maj FC om 2-3 år är 16-17 år gamla och redo att resa mer och längre eller flytta hemifrån. Så ska dem alla vara så bra utbildade att dom ska fångas upp av större och mer etablerade klubbar i Sverige eller Internationellt. För att där kunna ta nästa steg i sin utveckling. Därmed har Maj FC fyllt sitt syfte och gjort allt för att dom här killarna ska ha kunnat bli så bra som möjligt, nära sin hemmiljö. Då kan vi stolt lägga ner Maj FC och fortsätta följa killarna från läktaren eller via skärmarna.

Hur har er resa varit hittills?
– Det har gått förbaskat bra för killarna i Maj FC. Vi har en fantastiskt fin utvecklingskurva, som kommer bli ännu bättre under 2021 tror vi. Om vi ”rankades” Top 5 i Sverige 2020, så har vi givetvis högre ambitioner för 2021. Så följ Maj FC live på Min Fotboll eller i efterhand på Instagram eller Youtube, så ska ni få se mycket vacker Fotboll 2021, avslutar Nicklas