Mixkollen: Pontus Eriksson flyttas upp till Umeå FC:s A-lag

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua målvakten Pontus Eriksson, 18, som flyttades upp till Umeå FC:s A-lag. Han berättar om sina målsättningar inför den kommande säsongen och om skadan som tvingade honom att stå sidan av planen under hela fjolårssäsong.

 Snart är det dags för en ny fotbollssäsong. Hur känns det?
-Det känns otroligt roligt att säsongen ska dra igång speciellt nu när man missade förra säsongen på grund av skada. Jag tror att jag inte varit såhär taggad inför en säsong på länge.

2018 kom du till Umeå FC:s organisation och spelade med UFC Akademi U17 i division 1 och i P17 Allsvenskan 2019. Hur skulle du beskriva dina år i akademin?
-Det har varit en miljö som har varit väldigt givande och bra. Mycket bra ledare och spelare som har gjort dessa år roliga och otroligt givande för mig som målvakt samt person.

Förra året skadade du dig när du slet av ena hälsenan under försäsongen. Hur gick tankarna och vad har du tagit för lärdomar?
-Tankarna gick väldigt mycket upp och ner under året och många dagar har varit jobbiga rent mentalt. Jag har självklart tagit lärdomar då jag har blivit starkare både fysiskt och mentalt. Fått lära sig tänka rätt för att komma tillbaka starkare än innan skadan samt att det blir att man ser fotboll från ett annat perspektiv. Att träna hårt ensam i gymmet medans alla andra spelade fotboll har stärkt mig mentalt.

Du har blivit uppflyttad till A-laget. Hur känns det?
-Under mina år i akademin har jag fått vara uppe och tränat mycket med A-laget så att nu få vara en av dem känns otroligt roligt. Detta har man jobbat hårt för.

Vad tar du med dig till A-laget från din tid i akademin?
-Jag tar med mig allt som jag har lärt mig under tiden i akademin. Framförallt att man själv bär ansvaret för sin utveckling i slutändan och hur långt man vill nå med sin fotboll genom att jobba hårt, jobba rätt, ha tålamod samt lyssna och lära.

Hur skulle du beskriva dig som målvakt?
-Jag är en lugn och trygg målvakt som har bra spelförståelse samt är bra när det gäller spelet med fötterna.

Vad måste du träna extra på för att du ska bli en bättre målvakt?
-Självklart måste jag träna mer på allt för att bli en bättre målvakt men om jag skulle välja ut något så skulle det vara inläggsspelet.

På torsdagen genomförde A-laget säsongens första träning. Hur tycker du att det gick för din egen del?
-Det kändes förvånansvärt bra med tanke på att det var första fotbollsträningen sedan april 2020. Man var extremt spelsugen och det var mycket glädje att få vara tillbaka på fotbollsplanen.

Vad har du för målsättningar inför säsongen 2021?
-För mig 2021 handlar det om att hela tiden göra allt på varje träning och match för att kunna fortsätta utvecklas och hjälpa laget på bästa sätt.

Den 31:a januari spelar Umeå FC mot Newroz FC i svenska cupen. Hur går dina tankar inför denna match?
-Självklart är det roligt att tävlingsmatcher drar igång så här pass tidigt och vi ska fokusera på att förbereda oss så bra som möjligt för att göra en bra prestation och vinna matchen.

/Daniel Souza

Foto: Umeå FC