Mixkollen: Niclas Barglik Michalak byter till Helsingborgs IF

Niclas Barglik Michalak har spenderat tio år av sitt liv i GIF Nike, men nu är det klart att han går över till Helsingborgs IF. Vi har fått intervjua honom om känslorna kring övergången, rikslägret på Bosön och om framtiden.

Berätta lite kort om dig själv och din fotbollskarriär, om hur allting började och hur du har tagit dig dit du är idag! Finns det några särskilda personer som funnits där under resan?
– Jag heter Niclas Barglik Michalak, bor i Lomma, Skåne. Fotbollskarriären började i GIF Nike som 5–6 åring ungefär. Spelade i Nike ända fram tills december 2021, då bytte jag till Helsingborg IF. Under min tid i Nike hade jag tur att ha haft väldigt duktiga tränare och en bra miljö. En speciell individ som format mig till den spelaren jag är idag går vid namn Johan Persson. En föräldratränare som verkligen gav allt för sina spelare och en godhjärtad människa. Jag har även haft andra tränare som hjälpt mig i föreningen, Haris Saranovic, Henrik Tuszynski och Lars Åström. Fotbollsintresset väcktes av pappa och morfar, både spelade på en väldigt hög nivå i Polen.

Efter många år i GIF Nike så är det klart att du under 2022 går över till Helsingborg. Hur känns omställningen efter alla åren i GIF Nike?
– Omställningen kommer bli väldigt intressant och spännande men att byta förening efter 10 år kommer vara lite ledsamt och konstigt. Man är van vid att åka ner till samma idrottsplats nästan varje dag till att helt byta miljö. Men jag är verkligen redo för nya utmaningar i min nya förening.

Du blev uttagen till rikslägret på Bosön och Future Team-lägret i Uppsala, någonting som troligtvis varit väldigt givande. Vilka andra viktiga meriter och erfarenheter anser du själv att du har med dig?
– Rikslägret och Future Team lägret i Uppsala, två saker som jag nog kommer bära med mig resten av livet. Är väldigt stolt över de två meriterna. En erfarenhet som var väldigt lärorik också var utvecklingslägret i Ronneby, där fick vi möta Småland och Östergötland och representera Skåne. Man lärde sig en del och fick lära känna massa människor och tränare med sin syn på fotboll. Tidigare turneringar och matcher är också alla erfarenheter man lärt sig av.

Hur ser du själv på framtiden tillsammans med Helsingborg, vilka förväntningar har du? Vad kan du själv tillföra med, och vad kan de hjälpa dig med?
– Jag har rätt höga förväntningar inför Helsingborgresan, en elitklubb som har producerat många talanger och A-lagsspelare. En klubb som jag tror kan ge mig förutsättningar för att bli den spelaren jag vill bli. Det som jag fått se och hört är att det passar mig. De vågar tro på unga spelare och låter de göra fel och visar hur man gör rätt. Klubben har bra tränare som förhoppningsvis kommer utveckla mig som spelare. Klubben kommer kunna ge mig alla verktyg jag behöver för att nå en väldigt hög nivå, det är bara upp till mig att använda dem rätt. Med hårt jobb, vilja och tålamod så tror jag att Helsingborgsflytten kan vara ett väldigt stort steg i min nuvarande och framtida karriär. Jag tror jag kan tillföra bra energi, hårt arbete och en stor karaktär och ledarroll.

Slutligen, hur skulle du vilja sammanfatta ditt 2021 och vad siktar du på för mål det kommande året?
– Mitt 2021, var magiskt och ett år jag nog aldrig kommer glömma. Bästa året i mitt liv där jag presterat väldigt bra och visat vem jag är både som spelare och person, vare sig de är på eller av planen. Kommande år kommer vara riktigt spännande och jag har stora mål och ambitioner. Jag vill spela ett visst antal matcher i P17 Allsvenskan, men även i P16 nationella. Jag vill hjälpa föreningen att spela en bra fotboll och komma så högt upp som möjligt i serier, cuper etc och alltid ge 100%. Men även i landslaget vill jag komma med till landslagssamlingar och eventuellt få spela en match. Sen vet man aldrig vad som kan hända, men jag får hoppas på det bästa och se vart resan tar mig.

/Tim Forsberg