Mixkollen: Lisa Björk

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Umeå IK:s supertalang Lisa Björk, född 2004, som flyttades upp till A-laget och för två veckor sedan gjorde hon tävlingsmatchdebut i A-lagets tröja mot Morön BK i Svenska Cupen. Hon berättar mer om debuten och hon berättar även om hur det kändes att vinna sitt första SM-guld med UIK:s F17-lag förra året.

Lisa Björk kom till Umeå IK:s organisation 2019 och har spelat i F19-laget där hon vann serien med laget och stod för sju mål under den gångna säsongen.
– Jag hade spelat i samma förening från att jag började att spela fotboll så det kändes som att det var dags för ett miljöombyte med en tuffare tränings- och matchmiljö. Det var en rolig tid där jag fick lära känna nya människor och möta många nya lag. Jag spelade som innermittfältare med Alma Uvell i F19-serien och det funkade bra mellan oss, vi hade ett väldigt bra år som lag.

Björk vann också ett SM-guld med F17-laget som vann mot IFK Göteborg med 3-1 efter förlängning i SM-finalen den 25 oktober. Hon låg bakom 3-1-målet när hon stod för en snygg djupledspassning till Monica Jusu Bah som avgjorde matchen. Det var hennes och lagets första SM-guld.
– Det var väldigt viktigt för föreningen då vi inte har vunnit något SM-guld på juniorsidan tidigare. Jag tycker att Göteborg var ett duktigt och spelskickligt lag men kanske var vi lite fysiskt starkare, speciellt mot slutet av matchen, säger Björk och fortsätter:
– Det var första gången jag vann ett SM-guld och det var såklart jättekul att få uppleva det.

Lisa Björk har redan under den gångna säsongen ingått i A-lagets träningsgrupp då Umeå IK spelade i Damallsvenskan. Inför denna säsong flyttades hon upp till A-laget.
– Till en början var det en ganska stor omställning att gå från F19-miljön till att träna med A-laget. Men jag kom in i det mer och mer och det var självklart jättekul att få vara med i en sådan träningsmiljö. Jag tycker att det har gått bra hittills och jag vill bara fortsätta att utveckla mitt 1v1-spel.

Lisa är yngst i laget men någon typ av press känner hon dock inte.
– Jag tänker inte speciellt mycket på att jag är yngst. Jag vill bara göra bra ifrån mig.

I A-laget spelar Björk tillsammans med den 35-åriga Lisa Dahlkvist som har 134 landskamper på meritlistan.
– Det är såklart jättekul. Jag har följt Lisa Dahlkvist länge och hon är en väldigt duktig fotbollsspelare så det är häftigt att få spela med henne.

Den 13 mars gjorde Lisa tävlingsmatchdebut med Elitettan-laget Umeå IK när man tog emot Morön BK i den första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. I den andra matchen mot IK Uppsala som Umeå IK vann med 3-0 byttes Lisa in i den 66:e minuten istället för anfallaren Rosa Herreros Ossorio.
– Jag försöker gå in och våga spela mitt spel och ta fram mina egenskaper som fotbollsspelare, sen är det alltid en utmaning att komma in i matchen och prestera under en kortare tid.

I och med segern mot Uppsala ligger Umeå IK tvåa i gruppen med lika många poäng som tabellettan Djurgårdens IF (sex poäng) efter två spelade matcher. På lördagen möter lagen varandra i en avgörande match i Stockholm. Vid en seger där går Umeå IK alltså vidare till semifinal i cupen.
– Det är ett allsvensk lag så det kommer att bli en tuff match. Vi måste spela vårt spel så bra som möjligt och fokusera på det vi gör bäst. Sedan måste vi sätta våra chanser. Vi vill såklart vinna varje match vi spelar, sedan tar vi det en match i taget, säger Lisa Björk och avslutar:
– Det har varit en bra och rolig träningsvecka, vi är taggade inför matchen i helgen.

/Daniel Souza