Lukas Lehto skriver A-lagskontrakt för Utsiktens BK

I början av januari blev det klart att 16-årige målvakten Lukas Lehto flyttas upp till seniorlaget. Målvaktstalangen har sedan tidigare tillhört Utsiktens pojkakademi men har även hunnit träna med herrlaget. I våran intervju med Lukas berättar han om steget från U till A, om konsten att prestera när det väl gäller och målet att etablera sig som seniormålvakt.

Kan du berätta lite om dig själv och din fotbollskarriär, hur började allting och hur har du tagit dig dit du är idag?
-Jag började spela fotboll 5 år gammal i min moderklubb Solängens BK. Där spelade jag som utespelare och målvakt ända upp till klubbens herrjuniorer innan jag kom till Utsiktens akademi i april 2021. I akademin fick jag inte bara träning på hög nivå, utan även matchning i landets högsta P17-serie vilket gav mig mycket erfarenhet. Under min första säsong spelade jag med vårt duktiga P16-lag samt med P17 i Allsvenskan, en serie vi då dessvärre åkte ur. 2022 tillhörde jag P19 och matchades med såväl det starka P17-lag som återigen kvalade upp till Allsvenskan som med P19 i Superettan, samtidigt som jag gjorde mina första träningar med A-laget. Under säsongen blev tillfällena med A-laget fler men också med P16-landslaget, där jag deltagit på ett par samlingar.

Det är officiellt att du skrivit på för Utsiktens BK, hur känns det? Har steget varit aktuellt länge eller kom erbjudandet plötsligt?
– Sedan januari förra året tillhörde jag P19-truppen och fick även chansen att träna regelbundet med A-laget över säsongen. Nivån i akademin håller mycket god klass men steget från U till A innebär att nivån och intensiteten skruvas på ytterligare, något jag kände redan under min första träning med A-laget. Jag känner att jag under säsongen har kommit in i gruppen och nivån på ett bra sätt samt lärt känna spelarna både på och utanför planen vilket gör att steget känns än mer naturligt.

Under säsongen har du spelat matcher i P17 och även P19. Hur har det varit att prova på spela där, och känner du dig redo att ta ännu ett steg till A-laget? Känner du någon press inblandad i det hela?
– Att bidra till klubbens framgångsrika akademilag har gett mig roliga och nyttiga erfarenheter. Varje nivå har inneburit en anpassning till ett snabbare spel och skickligare spelare. Det är en anpassning jag klarat av väl både under matchning i P19 och träning med A-laget. Att nu ta klivet in i seniorfotbollen på riktigt känns bra och jag känner mig förberedd efter den säsong jag har bakom mig, samtidigt har jag kvar att lära mig än och fortsatt hårt arbete väntar. I samband med högre krav och större ansvar utmanas man såklart mer när man tar steg framåt i karriären, i mitt fall inte minst av mig själv. Att prestera när det gäller oavsett påverkan inifrån som utifrån är en konst man måste lära sig behärska.

Vilka typer av meriter och erfarenheter har du med dig sedan innan?
-Matcherfarenheten både från säsongen och kvalet med P17 samt säsongen med P19 är något jag tar med mig in i 2023. Sedan har jag fått mycket erfarenhet just av att ha fått möjligheten att träna regelbundet med A-laget under säsongen. Även de landslagssamlingar jag deltagit på har gett mig mer erfarenhet i nya miljöer.

Ditt kontrakt sträcker sig över 3 år, vad hoppas du uppnå i Utsikten under den tiden och vad har du för framtidsplaner efteråt?
-Mitt ständiga mål är att alltid fortsätta ta kliv i min utveckling och bli så bra som möjligt. I Utsikten ser jag goda möjligheter och utrymme att fortsätta utvecklas, de kommande åren är en tid jag verkligen ser fram emot. Nu när jag tagit klivet upp i A-truppen är nästa mål såklart att på sikt ta en plats i startelvan och etablera mig som seniormålvakt. Därtill vill jag givetvis också delta på fler landslagssamlingar och spela landskamper. Ett långsiktigt mål jag har är att i framtiden spela på allra högsta internationella nivå.

Fotbollslivet.se gratulerar Lukas Lehto till senioravtalet och önskar lycka till i framtiden med Utsikten!

/Tim Forsberg