Leonardo Oliveira

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Leonardo Oliveira född 2005 som för någon vecka blev ligamästare och vann Campeonato Nacional Sub19 i Portugal.

Mästare med ditt lag, hur känns det?
-Det känns underbart! Vinna ligan är något jag drömde om sen jag flyttade till Portugal för sex år sedan, och framförallt U19 ligan eftersom att det är den största ungdomsligan som går att spela i Portugal. Det är knappt så att man kan få in det, att man har vunnit ligan.
Jag har sett världsstjärnor vinna den här ligan, som João Felix, Fabio Silva, Antonio Silva och Bernardo Silva. Nu sitter jag här med en likadan guldmedalj som jag såg dom med på tv för några år sedan. Sen är jag otroligt stolt över mig själv och är tacksam för allt klubben har gjort för mig. Sen har jag haft många tuffa år här, men det är efter tuffa tider man blir som starkast.

Varför vinner ni ligan?
-Vi vann ligan för att vi spelade som ett lag under hela säsongen. Simpelt sagt och så var det. Vi var ett lag med många bra spelare. Många spelare som har spelat med varandra innan. Jag har spelat med nästan hälften av laget i FC Porto innan. Sen har många av oss gått igenom svåra tider och jag tror att det har fått oss att växa som spelare men framförallt som personer. Jag har för det mesta spelat med U23 den här säsongen (där vi kom tvåa och torskade ligan pågrund av inbördes möte) så har inte varit jätte involverad, men jag hjälpte till i dem sista tre matcherna och det räckte för mig att inse vilken lagstämning dom hade och förstod direkt att det ledde dom till vart dom kom. Vi vann inte den här ligan för att vi har dom bästa spelarna, utan för att vi var ett lag säsongen ut.

Hur var din prestation i den sista avgörande matchen?
-Jag startade på bänken pågrund av taktiska val. Laget hade ju spelat med varandra hela säsongen och dem byggde upp något riktigt fint så jag förstod varför jag började på bänken. Men jag kom in och fick göra en assist och även trycka in ett mål i sista sekund och fira med alla fans. Det kändes som en dröm när jag såg bollen nudda nätet.

Hur skulle du summera din säsong?
-Det har varit en lärorik säsong. Jag har fått spela och träna med U19 och U23 och sen har jag även fått träna lite med A laget. Jag har lärt mig mycket. Man ser skillnaden på ungdomsfotboll och seniorfotboll. Så nu har jag en klarare syn på vilken nivå jag behöver vara på för att kunna komma up till A-laget vilket är mitt nästa steg. Sen flyttade jag från U17 till U23 den här säsongen och det var roligt och väldigt lärorikt. Det var lite tufft i början, framförallt det fysiska och tempot. Men det har också gjort mig till spelaren jag är nu. Jag kommer komma in till nästa säsong mycket mer förberedd, fysiskt och mentalt.

Tack Leo och gratulerar till guldet!