Italiensk seger i U19-EM

Ett lite mindre än två veckor långt race tog slut under söndagen när Italien kunde krönas till europeiska U19-mästare.

En intensiv kamp där åtta lag endast blev ett i en kraftmätning från början till slut, ja, så kan man sammanfatta årets upplaga av U19-EM som bjöd på skrällar, målfester och inte minst vacker fotboll.

Redan i gruppspelet var det tydligt vilka som hade där att göra, de som hade möjlighet att utmana om en titel på riktigt, där exempelvis Portugal fick gå som enkel tabelletta och där värdnationen Malta hamnade allra sist med 0
poäng och ett enda mål.

Gruppspelen avslutades som följande,

Grupp A:
Portugal
Italien
Polen
Malta

Grupp B:
Spanien
Norge
Island
Grekland

I semifinalen visade Portugal sig vara fortsatt starka, då de under torsdagen slog ut Norge med 5-0. Även Spanien-Italien bjöd på ett målkalas där Italien slår ut spanjorerna med 3-2, tack vare ett avgörande mål i 85′ av inhopparen Luca Lipani.

En övertygande insats från Portugal och en pust av lycka från Italiens sida landade dem varsin plats i finalen. Detta skulle bli Italiens chans till revansch efter utklassningen i gruppspelet, där Portugal vann med 5-1.

På Nationalarenan spelades finalen av årets upplaga av U19-EM, en välspelad och het match där Italien drog det längsta strået i slutändan. Matchen avgjordes redan i 19′ när Michael Olabode Kayode kunde göra matchens enda mål och bli italiensk hjälte.

Efter totalt 96 minuter och sammanlagt 7 gula ”ostskivor” kunde domaren blåsa av matchen och kora Italien som vinnare, och visst fick de sin revansch.

/Tim Forsberg