Intervju: Viktor Blumenthal

För inte så länge sedan blev det klart att det 17-åriga målvaktslöftet Viktor Blumenthal skrivit på för sin moderklubb Sollentuna FK. Vi intervjuade Viktor om tankarna kring framtiden och utmaningarna som följer.

Det är klart att du skriver på för herrlaget i din moderklubb Sollentuna FK. Hur känns det att få ta klivet upp till A-laget?
-Såklart känns det jättebra. Jag har tränat permanent med A-laget under hela säsongen så det kändes som ett naturligt och rätt steg för min karriär och utveckling.

Vilka möjligheter har du fått av klubben för att kunna utvecklas och ta detta kliv?
-Mycket av det Sollentuna har gett mig i min utveckling kommer först och främst ifrån den tidiga och lärande akademiverksamheten. Där jag har haft otroliga tränare som har gett mig förtroendet under hela min akademiresa. Även mina målvaktskollegor i A-laget under den här säsongen har jag lärt mig mycket av, då de båda har väldigt fina erfarenheter bakom sig.

Känner du att det finns någon större press inblandad i detta, och i sådana fall, hur hanterar du den?
-Nej det skulle jag inte säga. Jag är väldigt självsäker i det jag gör och jag vet att det jag gjort hittills är ett rätt steg i rätt riktning. Som 17-årig målvakt i division 1 är nog i mångas ögon en målvakt som man ser som en svaghet då det är mycket är press inblandat. De som tror att min ålder som målvakt har en betydelse eller svaghet ser jag mer som en styrka för min egen del. Press och stress är något jag jobbat extremt mycket med under mina år som ung målvakt i akademilagen där jag hade många problem med den mentala och psykologiska biten. Idag har jag disciplinerade rutiner och förberedelser som gör mig väldigt sällan pressad eller stressad.

Vilka meriter och erfarenheter skulle du säga att du som målvakt har med dig upp i herrlaget?
-Som ung målvakt upp i A-laget har jag erfarenheter allt ifrån mina egna målvaktskollegor i A-laget till distriktslag och landslag. Gällande distrikt- och landslag har jag meriter på båda sidor då jag var given målvakt för Stockholmslaget, men även provat på spel i landslaget. Jag är hittills väldigt nöjd med mina meriter och erfarenheter men jag ser ingen anledning till att de inte kan bli större och bättre.

Vad vill du åstadkomma under din tid i klubben? Finns det någon chans att du hamnar någon annanstans när kontraktet löpt ut?
-Målet och ambitionen har alltid varit att komma upp i A-laget och visa fotbollsvärlden vad jag går för där så tidigt som möjligt. Vill också visa att denna klubb ger unga chansen och att det inte spelar någon roll ifall du har en position där det på pappret står att det behövas en viss ålder eller en viss erfarenhet.

Blickar vi några år framåt i min karriär så ser jag absolut att det finns chans för spel i högre divisioner och ligor. Detta är något som både jag och klubben har diskuterat. Har även under säsongen åkt runt på möten runt om till storklubbar i Stockholm för att höra vad de har att erbjuda, men känslan och förtroendet här i Sollentuna har aldrig varit större. När allt i slutändan skulle bli klart var svaret enkelt var jag skulle hamna säsongen 2023, Sollentuna FK!

Tim Forsberg @Sportintervjuer åt Fotbollslivet.se