Intervju: Ungdomsproffs – William Ankarhake

Han har själv varit ungdomsproffs i Celtic, tillhört Åtvidaberg under tiden dom senast var i Allsvenskan. Han har spelat i Australien, Norge, Nya Zeeland och Italien. För 10 år sen var han en hett eftertraktad talang som blev inbjuden på provspel hos Stoke City i England, Stuttgart i Tyskland och drog till sig intresse från den italienska storklubben Inter. Idag är William 27 år och har valt att satsa mer på en civil karriär då han numera studerar till journalist och driver sin egna podcast Ungdomsproffs. 

Vad gjorde att du valde att lägga fotbollskarriären åt sidan?
– Dessvärre så åkte jag på en rätt så allvarlig skada under en ligamatch i Wellington på Nya Zeeland. Läkarna berättade att den fd friidrottaren Carolina Klüft hade haft samma skada och fick köra stenhård rehab i två år för att ta sig tillbaka till yttersta världseliten igen. Jag insåg då att var var tvungen att lägga fotbollen åt sidan och satsa på något annat. Jag började en TV produktionsutbildning och startade igång min egna podd. Jag har nu valt att fortsätta med mina studier och pluggar idag till journalist.

Saknar du fotbollen?
– Det är klart att jag haft en del separationsångest. Jag minns att det första året av min rehab så kunde jag till och med drömma om fotboll på nätterna. Nu när jag slutfört min rehab så har jag fått en del erbjudanden om att börja spela igen. Jag har bland annat besökt två klubbar på Island och Italien. Men under dom här två åren har jag funnit många andra saker som gör mig lycklig. Idag gör jag bara saker jag älskar. Jag umgås med mina vänner, äter god mat, reser, spelar padel och ägnar mig åt kreativa saker. Jag har inga direkta planer på att dra igång fotbollskarriären utan känner mig rätt klar och är ändå ganska nöjd med allt jag fått uppleva. Det kan hända nån gång ibland att jag spelar lite fotboll för att hålla igång och för att träffa mina vänner. Men att hoppa på något proffsäventyr igen lär nog inte hända. Jag vill fortfarande vara kvar inom fotbollens värld men kanske i ett annat format. Som genom att podda och att skriva som jag kommer att göra här på eran hemsida.

Berätta vad du kommer att skriva om
– Jag kommer att skriva om dom gästerna jag har med i min podd. Jag startade igång min podcast för lite drygt ett år sen och har idag gjort 20 avsnitt. Jag intervjuar nuvarande och fd ungdomsproffs i svensk fotboll som berättar om sina erfarenheter från att ta steget utomlands som en ung lovande talang till världens bästa akademier. Jag själv var ungdomsproffs i Celtic och får jämt massa frågor kring det och har märkt att det är ett ämne som intresserar många människor. Målgruppen som podden når ut till är väldigt stor. Framförallt kan unga spelare idag se det lite i ett utbildningssyfte. Kanske är det spelare som idag har erbjudanden från klubbar utomlands men inte riktigt vet vad dom kan förvänta sig? Då är det perfekt att gå in och lyssna på podden och ta del av andra spelares berättelser och lärdomar. Det är ju en ständig debatt om det är rätt eller fel att sticka iväg utomlands som en ung svensk talang. Det är lite det jag försöker bena ut i den här podden som har en unik infallsvinkel och något som inte finns någon annanstans.

Ni kommer att kunna ta del av Williams texter samma dag som avsnitten kommer ut. Gå gärna in och prenumerera på podden nu direkt så att du inte missar något avsnitt. Du hittar podcasten på Spotify, Apple Podcaster och Acast. Följ även podden på Instagram under namnet Ungdomsproffspodden.

Spotify – https://open.spotify.com/show/2zFcjtnSRVd7xK00dSwao7
Instagram – https://www.instagram.com/ungdomsproffspodden/