Intervju: Tobias Thalbäck

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Tobias Thalbäck, VD på Solidsport som är en streamingtjänst för föreningar och lag. Man använder tjänsten för att livesända sina matcher och kan i samma veva fylla på sin förenings- eller lagkassa.

Kan du berätta mer om Tobias?
–Jag tillträdde som VD på Solidsport i juni 2018 efter att lämnat som VD på Netigate, en av Europas största leverantörer av molnbaserade tjänster för onlineundersökningar och feedback management. Vid sidan av jobbet är jag en familjefar med stor passion för idrott i allmänhet och för golf i synnerhet.

Du är VD för Solidsport, vad gör ni?
–Solidsport lanserades 2016 med ambitionen att erbjuda en streamingtjänst som gör det möjligt för alla lag och föreningar att livesända sina matcher och evenemang och samtidigt skapa nya intäkter till sitt lag eller sin förening. Sedan dessa har vi blivit den marknadsledande streamingtjänsten för sport i Norden med närmare 45 000 livesända idrottsevenemang under 2020.

Varför ska man använda er istället för någon annan liknande tjänst?
–Solidsport är till skillnad mot andra streamingtjänster utvecklad för just sportsändningar och för att vem som helst ska kunna sända en match eller ett event på ett enkelt men proffsigt sätt, helt kostnadsfritt. Med hjälp av appen Solidsport Broadcast krävs bara en smartphone eller en surfplatta för att göra en professionell sändning med grafik, scoreboard och highlights.

– En annan viktig del i får affärsidé är att Solidsport bygger på att det är lagen eller föreningarna som tjänar pengar på sina egna sändningar. Lagen och föreningarna kan enkelt prissätta och följa alla köp på sina kanaler, vilket ger dem full insyn och kontroll över sina intäkter och dessutom så sparas alla matcher så länge lagen och föreningarna så önskar. Till sist ger vi också föreningarna möjlighet att tjäna pengar via annonser och sponsorer.

Ni kommer inom kort att gå ut med ett speciellt erbjudande, kan du berätta mer om det?
–Den pågående pandemi har förändrat hela samhället på många sätt, så även idrotten som snabbt behövt digitalisera stora delar av sin verksamhet. Livesända matcher och evenemang är numera något som behöver erbjudas i allt högre utsträckning, på alla nivåer. Särskilt i tider när publik inte är tillåtet.

– För att stötta fotbollen kommer vi i samband med kommande säsong att erbjuda gratis sändningsutrustning till alla fotbollslag som vill börja livesända sina matcher och evenemang på Solidsport. Det handlar inledningsvis om 500 professionella stativ, till ett värde av 1000 kronor styck.