Intervju: Severin Tatolna

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Skellefteå FF-talangen Severin Tatolna, född 2002, som har fått representera Centralafrikanska Republiken i matcherna mot Kap Verde och Liberia. Han berättar hur det kändes att för första gången blivit kallad till landslaget. Han berättar även om sina prestationer med SFF under säsongen 2021.

Den 19-årige anfallaren Severin Tatolna kom till Skellefteå FF:s organisation som 15-åring från Vilhelmina IK.
– Jag tycker att min tid i Skellefteå FF har varit bra. Jag har både utvecklats som människa, fotbollsspelare men också skaffat vänner för livet.

19-åringen har fått spela 16 matcher och har gjort ett mål i Skellefteå FF-tröjan i division 2 Norrland under säsongen 2021.
– Det har varit lite upp och ner skulle jag vilja påstå, inte riktigt som jag hade tänkt mig innan säsongen startade. Jag hade förväntat mig lite mer speltid än vad jag faktiskt har fått, och än vad jag själv tycker att jag förtjänat. Men helt okej tycker jag ändå att det gått. Jag tycker att när jag väl fått chansen har jag tagit den på ett bra sätt.

Skellefteå FF slutade på en fjärde plats i tabellen med 48 poäng. Facit: 14 vinster, sex oavgjorda matcher och åtta förluster. SFF avslutade säsongen med en 3-1-seger mot Ytterhogdals IK, vilket innebar att man inte förlorat på 14 matcher.
– Vi kunde ha varit lite mer effektiva i det offensiva men också lite mer aggressiva i det defensiva. Vi ägde mycket boll under matcherna men inte alltid haft det lilla sista som behövs för att vinna matcher. Men nu på slutet har vi kommit upp i den nivån vi hade behövt ligga på under hela säsongen för att verkligen vara med och fightas om chansen till division 1.

Skellefteå-talangen har under november blivit kallad för första gången till Centralafrikanska Republiken när de spelade två VM-kvalmatcher mot Kap Verde och Liberia.
– Såklart superroligt. Det var svårt att tro att det var sant när jag fick meddelandet från förbundskapten i och med att det är en dröm man alltid har haft ända sedan man var en liten kille att få representera sitt land. Overkligt skulle jag vilja säga att det kändes, säger anfallaren och fortsätter:
– Det är som du säger, mitt första landslagsuppdrag och utifrån det tycker jag att det gick bra. Träningarna vi gjorde där nere kändes bra och ledarna i landslaget visade ändå att de har ett förtroende för mig och jag fick verkligen känna mig som en i gruppen när jag kom ner dit.

Vad säger du om era prestationer?
– I första matchen mot Kap Verde gjorde vi en bra första halvlek och tog en tidig ledning. Efter det tycker jag vi tappar lite på tempot och släpper därav in ett billigt mål i början på andra halvlek och sedan kommer även 2-1 till dem, så första matchen förlorade vi med 2-1 och det kändes såklart surt när vi som jag nämnde ändå gör en bra första halvlek och till och med tar ledningen.
Mot Liberia släpper vi in två tidiga mål som även de kändes rätt billiga men i andra spelade vi upp oss rätt rejält, där vi även får äga en del boll och reducerar till 2-1. Vi missar en straff och vi får ett mål bortdömt på grund av en offside som man i efterhand kan se inte var det. De kontrar sedan in 3-1. Men jag tycker ändå att vi gör en bra match speciellt i spelet med boll.

Vad tar du mest med dig därifrån till Skellefteå FF?
– Tempot är såklart högre där nere än vad det är här så att alltid kunna ligga på ett bra tempo på både träning och match är något jag tar med mig hem till Skellefteå.

/Daniel Souza