Intervju: Sebastian Lindström

Vi på Fotbollslivet,se har fått intervjua Sebastian Lindström som driver det populära instagramkontot tränarhjälpen. Sebastian berättar mer om sig själv, hur han kom på att starta kontot, syftet med den och vi får även veta framtidsvisionerna för kontot. 

Kan du berätta lite mer om vem Sebastian är?
-Jag heter Sebastian och fyller 27 år i år. Jag har levt med fotbollen så länge jag kan minnas, som så många andra. Det har blivit både en hobby och ett jobb vilket är en rolig kombination om man klarar av den.
Jag arbetar med fotboll i olika former, bland annat som ungdomsansvarig för en förening i Göteborg, på ett fotbollscenter i Stockholm samt med ledarutbildningar vid sidan om.
Är boende tillsammans med min sambo på halvtid i Stockholm och halvtid hemma i Göteborg där jag har min familj.

Vad har du för egen fotbollsbakgrund som både spelare och ledare?
-Min fotbollsbakgrund är att jag spelat elitfotboll på ungdomsnivå innan jag tog beslutet att bli tränare i ung ålder. Det började med att vara ansvarig för fotbollsskolor och yngre lag, men tog sedan över äldre lag och gjorde resan många andra gör idag genom ungdomslagen i en akademiklubb på elitnivå. Parallellt med detta så tog jag en kandidatexamen i idrottsvetenskap. Efter det har jag kunnat jobba med fotboll på heltid i olika former vilket jag är mycket glad över och det är en ära att få hålla på med det man älskar. Att ha den lyckan borde vara en drivkraft nog för de flesta inom yrket eller ett mål för de som strävar efter det.

Du har startat upp ett instakonto vid namn Tränarhjälpen, kan du berätta mer om den?
-Ja, jag startade i slutet på förra året detta instagramkonto med målet att skapa en plattform för tränare att kunna samtala, inspireras och utvecklas eftersom jag tidigare sett ett behov av detta, både av egen erfarenhet, men också genom att jag dagligen har kontakt med barn- och ungdomstränare i mitt yrke.

Vad är syftet med kontot och Hur kom du på idén?
-Syftet är som sagt att skapa en plattform för tränare där alla, oavsett nivå, kan lära sig eller få med sig något att fundera kring för att utvecklas vidare.
Idén kläcktes när jag pratade om avsaknaden av detta med min pappa som har en liknande roll som jag inom fotbollen.

Kontot har varit uppskattat och växt snabbt och har idag 2500+följare. Varför är kontot populärt?
-Det är otroligt roligt att det fått sådan spridning och att folk från hela landet varje vecka vill ställa frågor, bolla idéer eller dela med sig av saker. Jag tror att många saknar detta i sin egna fotbollsmiljö och därför blir det ett smidigt sätt för tränare att hitta övningar, lära sig om träningslära, diskutera taktik eller liknande saker som man kan behöva för att ge barn, ungdomar eller vuxna spelare bästa möjliga förutsättningar ute på fotbollsplanen.

Vad har du för planer för kontot i framtiden?
-Vi har nyss gjort en satsning på att uppdatera grafiken på hemsidan med en ny logotype och en tydligare färgpalett. Vi kommer även kunna erbjuda mer samarbeten och tävlingar förutom de inlägg vi lägger upp i stort sett dagligen redan. Detta ska bli mycket roligt, att kunna ge tillbaka lite till alla tränare.
Den stora planen för framtiden är dock att vi ska börja erbjuda tränarutbildningar, mallar och dokument som tidigare varit otroligt populära. Exempelvis guider för coachande samtal, målsättning eller träningsupplägg. Vi har nu en tydligare plan kring hur vi kan göra det och vi ser fram emot att fortsätta sprida inspirerande material runt om i landet.

Avslutningsvis så vill jag ge lite extra cred till alla ideella ledare runt om i landet. Ni är otroligt viktiga för vårt föreningsliv och skulle det vara så att man vill diskutera något eller har något man undrar så är ni varmt välkomna till Tränarhjälpen.