Intervju: Sanne Fomin

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Sanne som startat skadeprev. Hon berättar mer om vem hon är samt varför hon startade skadeprev. Hon ger även tips på hur man kan förebygga skador.

Vem är du som startat Skadeprev?
-Jag heter Sanne Fomin, är leg. Fysioterapeut, master i idrottsmedicin och skadeprevention. Jag har spelat fotboll hela min ungdom tills jag skadade mig och därefter bestämde jag mig för att bli fysioterapeut och hjälpa andra idrottare att hålla sig skadefria.Jag arbetar idag som Fysio online, med fotbollsspelare och fotbollsförbundets regionala landslagsläger.

Varför startade du Skadeprev?
-Jag startade Skadeprev i mitt huvud redan när jag själv var aktiv fotbollsspelare och jag märkte att tränarna inte alltid tänkte på vårat skadeförebyggande bästa. Jag ville själv vara med och bestämma över mitt skadefria idrottande men jag hade ingen aning om hur. Nu vill Skadeprev ge andra idrottare chansen, oberoende av vilken tränare/ledarstab man har, att styra över sin egen idrottskarriär – oavsett nivå!

Hur ska man bäst arbeta förebyggande?
-Jag tror att det bästa sättet är att se över helheten och ställa sig frågor som: Äter jag tillräckligt? Hur mycket vilar jag mellan varje match? Hur ofta gör jag skadeförebyggande träning? Hur trött är jag inför en ny träningsvecka?
Om man inte vet riktigt själv vad som är optimalt så kan man alltid höra av sig till Skadeprev.

Vad har du för tips till ungdomar som åker på skador?
Den absolut största risken för en skada är en gammal skada, i de flesta fall för att man går -tillbaka till träning och matchspel alldeles för tidigt. Man ska helst bedömas av en fysioterapeut när man är redo att gå tillbaka. Skadeprev kommer också att lägga ut tips och råd på min sida hur man kan tänka själv vid t.ex. mindre skador.

Följ oss på Sociala medier
Facebook: Facebook.com/fotbollslivet.se/
Instagram: Instagram.com/fotbollslivet.se
Youtube: Youtube.com/fotbollslivetse
Twitter: Twitter.com/fotbollslivetse
Hashtag: #fotbollslivet