Intervju med Moa Wettby

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Moa Wettby som kommer få ta emot priset som årets unga domare på fotbollsgalan.

Hur startade din domarkarriär?
-Jag startade som föreningsdomare i Älta IF när jag var 13 år (är 19 år idag). Där dömde jag 5 mot 5 och 7 mot 7 i ett år tills jag fortsatte som distriktsdomare för 9 mot 9 i Stockholmsdistrikt.

Hur hinner du med att döma och att själv spela på en hög nivå?
-Det kräver en del planering men också prioriteringar om vad jag vill lägga min fria tid på. Jag har gillat fotboll så länge som jag kan minnas och tycker därför att det är värt att träna 3-4 kvällar i veckan och döma 1-2 matcher i veckan under högsäsong. Det blir inte kvar så mycket kvällstid att ägna åt annat men jag har ändå lyckats hålla en bra balans på studier och fotbollen. Sen har det absolut blivit veckor som har varit väldigt intensiva med hårda träningar och fysiskt ansträngande matcher. Då har motivationen hjälpt mig att klara dessa veckor för att sedan hitta tid för återhämtning, både fysiskt och mentalt. Jag har också haft tur att vara till stor del skadefri under min fotbollskarriär och haft så hjälpsamma och stöttande föräldrar som har bland annat underlättat andra måsten som finns runtom.

Du vinner priset som årets unga domare, kan du beskriva den känslan?
-Väldigt stort. Det är svårt att förstå hur stort priset egentligen är, att just jag har blivit nominerad och sedan utvald från en mängd väldigt duktiga unga domare är stort. Att få läsa den fina motiveringen var också väldigt härligt då det ofta är svårt att själv uppskatta sin förmåga och därför värmer det varje gång man vet att andra uppskattar det hårda jobbet som man lägger ner. Jag tycker själv att jag har kommit långt i min utveckling som domare men jag vet också hur svår denna roll kan vara och att det finns alltid områden där man kan bli bättre. Jag har många att tacka för min utveckling, både på och utanför fotbollsplan, och för de möjligheter som jag har fått uppleva. Att jag sen också ska få uppleva fotbollsgalan live är stort i bara sig och en upplevelse som jag sent kommer att glömma.

Vill du bli en professionell fotbollsspelare eller domare?
-En väldigt svår fråga som jag tyvärr inte vet svaret på! Självklart har man drömt om att få spela på en professionell nivå när man var yngre men mitt fokus med fotbollen har alltid varit att ha kul och må bra. Sen har glädjen från sporten fått mig att vilja träna mycket och se mycket fotboll för att bland annat kunna utvecklas och bli ännu bättre, vilket har lett till att jag har fått häftiga möjligheter för min spelarkarriär men även min domarkarriär.
Om jag skulle få chansen att testa på en hög professionell träningsmiljö som spelare skulle jag vara positiv för möjligheten (men självklart baseras beslutet på flera aspekter), samma sak gäller för mitt dömande. Jag vill nog helst fortsätta med båda delarna så länge som möjligt på en utmanande nivå för mig. Om jag någon gång i framtiden måste välja det ena före det andra så tror jag att oavsett beslut så kommer jag bli nöjd med resultatet, men idag är det svårt att föreställa sig en vardag utan båda delarna.

Följ oss på Sociala medier
Facebook: Facebook.com/fotbollslivet.se/
Instagram: Instagram.com/fotbollslivet.se
Youtube: Youtube.com/fotbollslivetse
Twitter: Twitter.com/fotbollslivetse
Hashtag: #fotbollslivet