Intervju med Coach Dogge

Vi har fått intervjua Douglas Jakobsen även kallad Coach Dogge om hur han blivit så står på sociala medier samt vad hans målsättningar är för framtiden.

Vem är Coach Dogge?
-Douglas Jakobsen… 24 årig, UEFA A utbildad fotbollstränare verksam som assisterande tränare i herrlaget i Karlbergs BK, division 2 i Stockholm. Studerar sista året på Gymnastik och Idrottshögskolans (GIH) Tränarprogram. Jobbar extra med frilans fotbollsanalyser (bland annat åt en fotbollstränare-tidning i Japan) samt individuell coaching/utveckling.

Du är känd som CoachDogge på sociala medier, med 20 000+ följare på twitter och 25 000+ på instagram. Kan du berätta lite mer om det?
-Jadu! Som ung och ambitiös fotbollstränare har jag kontinuerligt gjort egna analyser och studerat olika spelare, lag och tränares sätt att spela fotboll under de senaste 5 åren. I samband med VM i Ryssland 2018 började jag att publicera några av mina analyser på twitter, efter uppmaning av några kompisar. Jag lade ut klipp samt förklarande text + resonemang kring spelet, vilket ledde till god respons. I samma veva började jag jobba med Coach Paint, vilket är ett analys-software som man kan använda för att “rita” på klipp. Med Coach Paint kunde jag på ett tydligt och pedagogiskt sätt belysa viktiga mönster i spelet och illustrera spelsätt vilket verkade uppskattas av allt från vanliga fotbollsfans till tränare på elitnivå.

Under VM började jag inse potentialen i en plattform som Twitter och började sedan publicera mina analyser av klubblag och olika tränare som Guardiola och Bielsa’s spelsätt. Ganska snabbt därefter hade jag ett etablerat nätverk med följare från världen över och kunde använda plattformen för att dela några av mina akademiska arbeten. Tex som en studie som analyserade assist i Champions League fotboll och presenterade “Assists-V” konceptet som uppmärksammades av bland annat Belgiska förbundet och till och med översattes till Japanska tack vare exponeringen från Twitter som enligt mig vilket var ganska häftigt! Instagram har vuxit mycket på senaste tiden, och där har jag flertalet inlägg med över 400 000 visningar vilket är ganska sjukt. Nackdelen där är dock att den plattformen i sig inte är lika inbjudande till diskussioner och det är svårare att interagera med andra jämfört med Twitter vilket är synd.

Nu i efterhand kan man ju konstatera att det verkligen blev större respons än vad jag förväntade mig. Idag följes jag på Twitter av allt från fotbollsfanatiker från Asien, till svenska mediaprofiler som Olof Lundh och internatiollea elittränare som Ole-Gunnar Solskjær från Manchester United. Det har varit väldigt givande för min fotbollskunskap att arbeta med många olika analyser, att skriva och formulera sina tankar på ett begripligt sätt, samt diskutera med många extremt kunniga människor. Nätverket på sociala medier har till och med lett till en anställningsintervju med en storklubb i England. Men framförallt är det häftigt att kunna bidra till att berika folks upplevelse av fotboll, särskilt på ett globalt plan, det är jag mest stolt över!

Vad är målsättningarna för framtiden?
-Nu under mitt sista år på GIH skriver jag ett examensarbete om konceptet spelintelligens i fotboll. Det är ett område som fascinerar mig väldigt mycket, så jag ska försöka göra det så bra jag bara kan och hoppas att det ska vara av intresse för andra att läsa.

Efter jag gått klart min utbildning på GIH sommaren 2019 kommer jag ha över 200 högskolepoäng direkt riktat mot tränarskap i fotboll. Jag ser framemot att fortsätta tillämpa mitt tränarskap i praktiken, samt att vidareutbilda mig genom att gå den högsta tränarutbildningen, UEFA PRO, innan jag blir 30 bast är något att sträva efter!

Som fotbollstränare vill jag nå den absoluta eliten, men jag har inte bråttom dit. Istället ska se till att vara redo att göra rejäla avtryck när jag väl är där. Det har funnits några lukrativa möjligheter redan, men jag ska se till att välja rätt miljö som stimulerar till långsiktig utveckling!

Följ oss på Sociala medier
Facebook: Facebook.com/fotbollslivet.se/
Instagram: Instagram.com/fotbollslivet.se
Youtube: Youtube.com/fotbollslivetse
Twitter: Twitter.com/fotbollslivetse
Hashtag: #fotbollslivet