Intervju: Mathilde Janzen

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua supertalangen Mathilde Janzen, 16, som har valt att lämna allsvenska Kristianstads DFF för tyska Bundesligaklubben Hoffenheim. Hon berättar om målsättningen med flytten till Tyskland och varför hon valde Hoffenheim.

Den 16-åriga mittfältaren Mathilde Janzen kom till Kristianstads DFF sommaren 2019 från FC Hessleholm. Janzen A-lagsdebuterade som 15-åring i en träningsmatch mot FC Nordsjälland och sommaren 2020 gjorde hon även debut i OBOS Damallsvenskan mot Linköpings FC vid samma ålder.

Den 1 juli lämnade Mathilde alltså KDFF och Sverige för att bli proffs i tyska laget Hoffenheim.
– Min tid i KDFF var fantastisk! Jag trivdes väldigt bra i laget och alla spelare och tränare var alltid supersnälla både på och utanför plan. KDFF är ett lag med fin sammanhållning och alla peppar alltid varandra, så det var verkligen en rolig och lärorik tid där. Det jag tar med mig därifrån är att alltid ha kul och att alltid försöka göra sig själv men även medspelarna bättre.

Det som fick Mathilde att vilja flytta till Tyskland och Hoffenheim var dels för att hon spelar i ungdomslandslaget i Tyskland.
– Då är det såklart en fördel att spela här eftersom tränarna och andra både kan se en oftare och jag har lättare att kunna ta mig till alla läger då vi har landslagsläger nästan varje månad. Jag gick ju ut grundskolan i Sverige nu och då passade det bra att flytta till Tyskland nu annars hade jag fått vänta tre år till efter gymnasiet. Hoffenheim är en väldigt bra klubb, med en bra ungdomsakademi där det finns möjlighet för mycket individuell träning och det var något som lockade mig.

Just nu tillhör Mathilde Hoffenheims U20-lag som spelar i 2. Bundesliga och hon stortrivs i sin nya klubb.
– Hittills har det gått väldigt bra för mig tycker jag, både på träningar och matcher. Jag har fått många nya vänner och kommit in i laget väldigt snabbt. Mitt mål med laget är att vi ska utvecklas tillsammans och att vi såklart ska vinna ligan, säger hon som hoppas på att få chansen i klubbens A-lag.
– Det jag tror blir viktigt för att komma upp i A-laget är att alltid ge allt på varje träning och match och försöka visa sig och sticka ut.

Mathilde gick som sagt ut grundskolan i Sverige och kommer att börja i klass tio i Tyskland, det är som ettan på gymnasiet i Sverige där hon kommer gå i en sport-klass.
– Att kombinera skolan och fotbollen här i Hoffenheim fungerar väldigt bra, då man alltid får skjuts till skolan och alltid får hjälp med läxor och annat innan eller efter träningen. I Tyskland är det lite annorlunda, då man inte väljer någon linje, utan man har fortfarande alla ämnen. Dock så kan man välja ett ämne som man har mer av, så jag kommer ha mycket idrott på schemat.

Mathilde Janzen saknar sin familj, vänner och sitt gamla lag enormt mycket, men hon har väldigt mycket kontakt med dem genom Facetime, Snapchat och Instagram.
– Jag facetimar och skriver med dem varje dag och jag skriver även brev ibland. Det var ett väldigt svårt beslut att ta, att flytta till Tyskland och jag tänkte väldigt länge på vilka för och nackdelar det fanns. Men jag känner att det var rätt beslut jag tog.

16-åringen trivs väldigt bra även i Tysklands U17-landslag. Men hon stänger absolut inte några dörrar till Sverige.
– Vi har mycket att se fram emot då vi både har EM och VM nästa år. Jag trivs som sagt bra här i Tyska landslaget och nu bor jag också här, så det är en fördel, men i framtiden finns det såklart möjlighet att det även kan bli Sverige, men jag tar en dag i taget.

Mathilde följer mycket Kristianstads DFF från Tyskland och hejar såklart även på dem i OBOS Damallsvenskan. Klubben tog under onsdagen historisk seger när man vann mot Bröndby med 1-0 i första kvalrundan av Champions League.
– Jag kollar på resultat från deras matcher och om jag hade kunnat hade jag gärna velat komma och kolla på deras matcher nu i Champions League, det hade varit kul, avslutar Mathilde Janzen.

Text: Daniel Souza