Intervju: Magnus Bodsgård

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Magnus Bodsgård som är Distriktsförbundskapten för P07-kullen hos Stockholms Fotbollförbund. Han berättar mer om den rollen och hur de arbetar.

Du är DFK för P07-kullen, hur blev du det?
-Jag blev först tillfrågad av Kenneth Öberg som är sportchef i Stockholms FF och senare hörde Emil Grändås som är spelarutbildare i distriktet av sig och ställde frågan igen. Efter en stunds betänketid tackade jag ja till den posten.

Varför valde du att bli DFK?
-I min roll som sportchef i IFK Lidingö FK står jag inte lika mycket på planen som tidigare så dels lockar det att få arbeta ute på planen igen, något man alltid saknar. Men det är också kul att få vara med och utbilda väldigt ambitiösa spelare med stort driv.

Hur tycker du att ditt uppdrag varit hittills?
-Första tiden har mestadels varit scouting och att hålla en dialog med klubbar genom akademichefer och tränare. Det har handlat om att skapa sig en bild av hela ålderskullen i vårt distrikt. Vi har hunnit ha ett par dagar med träning, teori och internmatch. Tyvärr ställde covid-19 till det lite i januari men vi fick till matchspelet och höll teori via teams.

Vad skiljer sig uppdraget som DFK jämfört med att vara tränare för ett vanligt lag?
-Det blir mycket mindre tid med spelarna och ändå har man mycket att försöka få ut till dem. Det blir ganska mycket information som ska ut på varje tillfälle. Det vardagliga arbetet försvinner helt och det går en hel månad mellan träffarna. Jag brukar säga på varje samling att spelarna ska ta med sig det vi pratar om och arbeta med det i sin hemmamiljö, det är där de måste arbeta stenhårt varje dag.

Vad tillför du som ledare?
-Jag tror dels att jag bidrar med en rutin i spelarutbildning men också med min styrka som ligger i det taktiska och teoretiska. Jag hoppas att mina ledaregenskaper kan bidra till att entusiasmera spelarna.

Hur går processen till vid uttagning av spelare till samlingar?
-Vår uppgift är att samla de spelarna som kommit längst just nu. Vi försöker att se så mycket matcher som möjligt och även ha en tät dialog med spelarnas klubbar om hur deras status är. Vi följer även upp tips som kommer in till oss om olika spelare.

Vad är fokuset på era samlingar?
-Vi arbetar igenom de olika skeden som finns inom fotboll och genom det skapar vi oss dels en bild av spelarna och även förbereder dem för vårt arbetssätt. Det är just nu ganska matiga teorigenomgångar för att se till att alla spelarna och vi ledare pratar samma språk med varandra.

Dags för Riksläger under sommaren, hur förbereder ni er för det?
-Ja, precis en spännande tid som väntar. Vi försöker förbereda spelarna på bästa sätt genom både träning och teori så att de får så bra förutsättningar som möjligt på ett eventuellt riksläger.

Hur ser processen ut för dem uttagningarna?
-Det är NaFu från SvFF som tillsammans med Emil Grändås, spelarutbildare StFF, och vi DFKs som gör den uttagningen där NaFu är ansvarig. I grund och botten så tas spelare ut från de tre lag som vi tar ut under våren.