Intervju: Linnéa Lindmark

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Linnéa Lindmark som driver agenturen Five 9 Sports. Hon berättar om varför de startade, fokuset på kvinnliga fotbollspelare och hon berättar också om varför en spelare ska välja dem framför andra agenturer.

Kan ni berätta lite mer om vilka ni är som driver agenturen?
-Drivs av mig, Linnéa Lindmark, som är 27 år gammal och bor i Stockholm efter 5 magiska fotbollsår i Florida och 1.5 i Barcelona. Förutom att driva Five 9 Sports så spelar jag futsal i Rågsveds IF.

Varför och när startade ni upp agenturen?
-Det kommer egentligen från att jag jobbade på en amerikansk agentur men ville ha mera frihet att välja vilka spelare jag jobbar med, ha färre åt gången och endast representera fotbollsspelare. Innan jobbade jag även med tennis, simning, amerikansk fotboll, friidrott osv. Vilket var roligt för jag älskar sport överlag, men fotboll är ändå mitt största intresse och expertområde ochj agenturen har funnits sedan 2018

Ni fokuserar på kvinnliga spelare, varför?
-Varför inte? Nej, men även fast vi bara har två stycken herrspelare just nu så jobbar vi minst lika gärna med killar. Däremot har det blivit så att många damspelare har sökt sig till Five 9, då det är rätt uppskattat att som tjej bli representerad av en kvinnlig agent. Vill egentligen inte spekulera för mycket i anledningen till det. Kanske för att det fortfarande är så pass ovanligt, att det blir en konkurrensfördel?

Varför ska en spelare välja er framför andra agenturer?
-Som spelare ska du välja en agent som tror på just dig och din spelstil. Och som kommer göra sitt yttersta för att din karriär ska gå framåt och alltid jobba för ditt bästa – inte pusha dig till något val utifrån ens egen agenda, ekonomiska incitament eller liknande. Vill inte argumentera för varför Five 9 är bättre än någon annan allmänt sett, utan det beror väldigt mycket på vem du är och vad du har för mål med din fotboll.

Vad för egenskaper ska en spelare hos er ha?
-Såklart analyserar vi spelarens teknik, balans, steg, rörelsemönster, spelsinne, tillslag osv osv men utöver det vill vi ha sköna personer med bra inställning. När man jobbar för sina spelare dygnet runt vill man gärna kunna ha gott snack, lita på varann och även veta att de här personerna representerar agenturen väl. Plus att när man har en bra relation så är det ännu roligare att fira spelarnas framsteg och även finnas där i motgångar. Helheten är viktig som fan. Fotbollsvärlden är rätt liten ändå, så det är oftast lätt att bilda sig en uppfattning om hur en spelare är, genom att höra sig för med tränare, lagkamrater och andra i spelarens omgivning.