Intervju: Instagramkontot-Idrottsföräldern

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Max Bergander som ligger bakom det populära instagramkontot idrottsföräldern. Det är ett konto som med humor och ironi belyser hur föräldrars beteende kan se ut i vårt föreningsliv. Max berättar om hur han kom idén på att starta kontot och syftet med den.

Varför har du valt att starta kontot idrottsföräldern?
-Tanken med kontot är att med humor och ironi belysa hur föräldrars beteende ibland är och hur det kan låta. Att visa hur beteenden kan och påverkar deras barn som de såklart vill det bästa för, men där det faktiskt ofta blir motsatt effekt och kreativiteten och glädjen dör. Och då sedermera även prestationen över tid.

-Vill dock framhäva att de flesta föräldrar är både peppande och uppmuntrande på ett positivt sätt. Men trots det så är detta tyvärr en stor problematik inom barn och ungdomsidrott idag. Det är inte bara i storstäderna utan ett strukturellt problem som tyvärr påverkar många barn och unga.

Vad är syftet med kontot?
-Syftet är såklart att få föräldrar och vuxna att tänka till, reflektera över sitt beteende. Våga titta sig själv i spegeln. Att gå till sig själv och ställa frågan om det man gör faktiskt är det som är bäst för barnet, eller om det är viktigare för en själv.

Varför ironi och humor?
-Humor och ironi är fantastiska verktyg för att närma sig jobbiga och känsliga saker. Det blir inte lika laddat och anklagande, även om man går på rätt hårt och jag tror att fler kan ta åt sig då. Men ibland måste man vara rak och tydlig, såklart. Men tror att just humorn är ett bra sätt att få människor att börja tänka till.

-En kommentar jag fått många gånger är ”Första skrattade jag, sedan insåg jag att jag själv gjort precis allt det där….” och då har man ju börjat reflektera, och det är dit jag vill.

Vad för content lägger du upp på kontot?
-Det är mestadels sketcher och kortare filmer där jag spelar olika typer av föräldrar i sammanhang jag tror de flesta känner igen. Det kan vara föräldern (ofta pappan) från sidlinjen som skriker på sitt barn eller domaren, föräldern som inte vill bidra med sitt engagemang eller föräldern som pressar sitt barn hårt på hemmaplan med extraträning. Bland annat.

Hur har responsen varit allmänheten?
-Responsen har varit makalöst bra! Förbund och olika idrotter runt om i Sverige och Norden faktiskt, har hört av sig och kommer använda filmerna i sina utbildningar för föräldrar kring önskade beteenden, vilket känns fantastiskt!

-Sen är det väldigt många föräldrar och idrottsledare som kommenterar och skickar små egna historier och uppmuntrar mig att fortsätta för att det är viktigt. Att jag når fram. Så det känns såklart fantastiskt att jag lyckats hitta ett sätt att nå ut, även till de som annars kanske inte lyssnar.

För er som inte besökt instagramkontot kan göra det på länken nedan:
https://www.instagram.com/idrottsforaldern/