Intervju: Hanna Bennison

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua FC Rosengård-stjärnan Hanna Bennison, född 2002, som har utsetts till världens främsta fotbollstalang av Goal. Hon berättar mer om utmärkelsen och vi får även veta hennes tankar inför semifinalmatchen i Svenska Cupen mot BK Häcken.

Hanna Bennison kom till FC Rosengård som elvaåring från GIF Nike. Hon debuterade i Rosengårds A-lag när hon var 15 år och nu gör hon sig redo för sin fjärde Damallsvenskan säsong med Klubben.
– Mitt största mål är att ta mig till OS men det kommer såklart bli väldigt tufft. Utöver det är det att vinna SM-guld med laget samt att utvecklas mer som spelare och få spela mycket.

För några dagar sedan blev den 18-åriga mittfältaren utsedd till världens bästa unga spelare av Goals NxGn (Next Generation).
– Det känns helt overkligt. Blev såklart jätteglad och det känns som man får bekräftelse på allt det jobb som man lagt ner.

I torsdags spelade FC Rosengård Champions League-kvartsfinalretur hemma mot Bayern München. Det första mötet slutade 3-0 till Bayern och i det andra mötet föll Rosengård med 0-1.
– Tuffa men lärorika matcher. Tycker vi gör det bättre i sista matchen då vi lyckas få bättre press på dem och skulle kunna få in ett mål. Men de var det bättre laget och vi lär oss och jobbar vidare, säger Hanna Bennison som fick starta mot Bayern i returmatchen.
– Kändes såklart väldigt roligt. Kändes bra när jag gjorde mitt inhopp i första matchen då jag lyckades bra i det offensiva spelet och kände mig pigg. Andra matchen var tuff från start men tyckte vissa grejer funkade bra och vissa mindre bra, så en ganska blandad match från min sida.

Rosengård spelade 3-3 mot Kristianstad DFF när lagen möttes i den tredje och sista gruppspelsmatchen i Svenska Cupen förra helgen, där Hanna stod för 3-0-målet. Rosengård säkrade gruppsegern efter två segrar och ett kryss.
– Det var en match där vi hade mycket boll i första halvlek och det kändes som vi hade kontroll på matchen. Tycker att jag gör första halvlek bra och såklart även skönt att få göra ett mål. Andra halvlek blir lite sämre då laget också tappar lite.

Nu jagar Hanna och Rosengård en finalplats i Svenska Cupen när de regerande mästarinnorna BK Häcken (tidigare Kopparbergs/Göteborg FC) kommer på besök på söndagen. Vinnaren gör Eskilstuna United sällskap i finalen som avgörs den 13 maj.
– Ett väldigt bra motstånd. Nyckeln till seger blir om vi spelar vårt spel och är modiga. Även att vi lyckas med att stänga ner deras kontringar och deras anfallsspel på ett bra sätt så de inte får skapa något offensivt, avslutar Hanna Bennison.

Namn: Hanna Bennison
Position: Mittfältare
Nationalitet: Sverige
Född: 2002-10-16
Moderklubb: GIF Nike
Världens bästa fotbollstalang, så här lyder motiveringen:
”Med sin underbara teknik, fysik och näsa för mål belönades Bennisons insatser med A-landskamper i november 2019 mot världsmästarna USA. Och milstolparna har fortsatt komma för 18-åringen som gjorde sitt första Champions League-mål i december med ett distinkt avslut i krysset mot Lanchkhuti. Efter ett tufft år med skador, som ledde till blott fem starter 2020, var det en påminnelse om varför Bennison förtjänar att kallas den bästa unga talangen i världen”.

Se hela Goals lista här.

/Daniel Souza