Intervju: Hank Danewid

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Hank Danewid, tidigare tränare i BP:s och AIK:s Ungdomsakademier. Han har nu startat ett eget företag som heter FootBallers STHLM som han berättar mer om.

Kan du berätta lite kort om vem Hank är?
-Hank Danewid heter jag och kommer från början ifrån Skåne men bott i Stockholm nu i snart 3 år och trivs jättebra!

Din egen spelarkarriär?
-Testade vingarna i Högaborgs BK och även Ängelholms FF som högst men insåg väl ganska snabbt att jag inte hade några större kvalitéer på plan och började istället snegla mot tränarrollen!

Din tränarkarriär?
-Den inleddes faktiskt när jag bodde i USA, där jag började jobba med diverse pojk och flicklag och fick sedermera ett internship hos en professionell klubb! När jag väl flyttade hem till Sverige igen så började jag gå tränarutbildningarna och förkovra mig inom idrottspsykologi och idrottsfysiologi. Därifrån tills idag har det gått ganska snabbt och jag har nu haft äran och förmånen att få träna väldigt många spelare i våra olika ungdomslandslag men även en del som nått Allsvenskan eller t.o.m ut i Europa!

Du har valt att starta upp ett eget företag som fokuserar på individuell träning?
-FootBallers STHLM erbjuder delvis individuell träning som du nämner men först och främst är det ett konsultbolag som finns till för att hjälpa klubbar och dess tränare med alltifrån träningsupplägg till spelsystem, arbetssätt samt individuella utvecklingsplaner.

Varför startade du upp FootBallers STHLM?
-Alla klubbar och lag har inte råd med högt arvoderade tränare eller någon med meriterande tränarutbildning. Allt som oftast är det istället en förälder eller en ung oerfaren kille/tjej som håller i träningarna och det är här jag kommer in i bilden! Jag vill kunna erbjuda dessa tränare stöttning, utbildning och mentorskap, samtidigt som deras spelare får liknande förutsättningar i sin hemmamiljö som man får i de olika akademierna!

Vad skiljer dig från alla andra?
-Där finns många aktörer där ute som är jätteduktiga på sina saker och som framförallt vänder sig till den individuella spelaren. Mitt unika koncept riktar sig främst till klubbarna och deras tränare för att erbjuda skräddarsydda upplägg utifrån deras verksamheter och lag!