Flickalliansen är initiativet som gynnar flickfotbollen i Stockholm

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Christer Hallin som startat Flickalliansen. Han berättar mer om vad det är samt bakgrunden till startandet av alliansen.

Kan du berätta mer om dig själv?
-Christer Hallin heter jag och är en engagerad fotbollsförälder som är aktiv ledare i Segeltorps IF där mina barn spelar. Har som många andra själv spelat i flera av de större föreningarna i Stockholm och fått ut väldigt mycket positivt från fotbollen. Vill att fler barn ska få ha samma upplevelse och få känna glädjen, gemenskapen och utvecklingen som fotbollen får en att känna. Därför tog jag initiativ att starta upp Flickalliansen.

Kan du berätta mer om flickalliansen?
-Flickalliansen är ett initiativ för att öka samarbetet mellan flicklag i Stockholm med målet att ge tjejerna den absolut bästa upplevelsen av fotboll de kan få. Det får vi genom att vi ledare tillsammans skapar ett intressant innehåll med fokus på matchspel, cuper, gemensamma lagaktiviteter och gemensamma erbjudanden från aktörer inom fotbollen. Med ett starkt samarbete mellan oss ledare så blir matcherna mellan medlemslagen en positiv upplevelse, man spelar med sina kompisar i andra lag. Tillsammans inspireras vi av varandra och får mod att anordna cuper och aktiviteter med tryggheten att det kommer gå att genomföras. Dessutom ger gemenskapen ett utbyte i form av träningsövningar och andra tips som gagnar alla som är med. Allt för att alla ska spela så länge som möjligt. Utan alla drivna människor så hade vi under året inte kunnat genomföra Sveriges största inomhuscup för F2012, Flickalliansens Stora fotbollsdag i våras, sommarens fotbollsfritids i Segeltorp, samt nu under hösten Flickalliansen cup för både F2012/2013 även där med rekordmånga lag. Förutom detta har flera av medlemslagen inspirerat varandra till att skapa egna cuper för att skänka tjejerna fotbollsglädje. Det mesta dessutom helt kostnadsfritt för att alla ska kunna vara med.

Vilka driver Flickalliansen?
-Det är jag som startat upp samarbetet och dragit upp visionen kring vad vi vill åstadkomma och hur vi gör det. Sedan får jag inspiration och support från medlemslagens engagerade ledare. På vägen har vi ledare i Stockholm utvecklat samarbetet och det har kommit in flera ledare som på olika sätt bidrar till vårt gemensamma mål, att få så många tjejer som möjligt, att spela så länge som möjligt tillsammans. Det främjar gemenskap, hälsa, glädje och utveckling och det är alla vi engagerade ledare tillsammans som skapar Flickalliansen. I F2012 där allt startade så vill jag dock särskilt lyfta fram Ylva, Sanna, Jenny, Bahgat (Segeltorps IF) Patrik, Jessica (Sörskogens IF), Anders, Johannes (Hammarby IF), Joakim (Huddinge IF) och Nina, Laura (Ekerö IK) som alla visat stort engagemang och skapat aktiviteter för tjejerna. Ska också bli spännande att följa de nytillkomna åldersgrupperna där Simon Barrington (Erikslunds KF) kör för F2010, Ulf Rönnbäck (Sköndals IK) är engagerad i F2011 och Joakim Christensson, Joel Lindefors (Sköndals IK) har startat igång samarbetet i F2013 med en cup här i höstas.

När grundades FA?
-I september 2019 startades Flickalliansen upp när jag som ledare för dotterns lag i F-2012 kontaktade lagen i närområdet och därefter har det växt organiskt när fler lag i F2012 fått reda på det och verkligen uppskattat initiativet. I somras öppnade vi upp samarbetet för fler åldersgrupper efter önskemål från ledare.

Varför grundades FA?
-Jag startade ett liknande samarbete med sonens lag som jag var ledare för i fem år. Inom pojkfotbollen fanns det ett överflöd av plantider, aktiviteter, cuper, sponsorer med mera. När jag engagerade mig inom flickfotbollen och kontaktade ledare för matchspel och liknande, fick jag bekräftat min känsla av att det behövs drivna ledare som tillsammans skapar mer innehåll för tjejerna. Det fanns inte många cuper för tjejer och de som fanns blev aldrig av för inga lag anmälde sig. När jag började kontakta ledarna i F2012 runt om i Stockholm så fick jag otroligt positiv respons! Det gav energi och det blev starten till Flickalliansen.

Får vilket lag som helst vara med?
-Absolut! Att vara medlemslag i Flickalliansen är kostnadsfritt och alla bidrar på det sätt de själva väljer. Det utgår dock helt ifrån engagerade ledare i just den åldersgruppen. En del är driftiga och anordnar matchspel och cuper, andra är duktiga på träningsövningar för barn och lagaktiviteter medan vissa har kontakter med sponsorer och andra aktörer inom fotboll. De flesta väljer att gladeligen hänga med på det som anordnas vilket också är tacksamt. Oavsett behövs alla lika mycket, precis som tjejerna i våra lag.
Vi försöker att verka på ett sådant sätt att det inte uppstår kostnader. När vi har anordnat cuper så har vi också fått sponsring, samt att aktivitetsstödet kommer ifrån lotteriförsäljning. Allt går tillbaka till tjejerna

Hur många lag och vilka ålderskullar är med?
-F-2012 har naturligt flest medlemslag och där är 67 lag från 41 föreningar med. I somras hörde ledare av sig från lag i åldersgrupperna F2010, F2011 och F2013 och ville starta upp samarbetet även i sina åldersgrupper, så därför öppnade vi nu i höstas upp Flickalliansen även i de åldersgrupperna. Räknar vi in de lag från andra åldrar som anmält sig och är med i våra grupper på Facebook så är vi långt över 100 lag.

Vad är planen för Flickalliansen det kommande året?
-Planen var att året skulle starta upp med Sveriges största inomhuscup för F2012 den 6 januari med extra allt för tjejerna. Fotbollsquiz, speaker, fotbollsfreestylern Calle Ahldén och mycket mer. Nu när samhället kämpar mot Covid-19 får vi vara tacksamma för att kunna hålla igång träning för de yngre tjejerna, så blir det viktigt att kunna sprida och dela med sig av kunskap kring träningsövningar. Förutom att uppmuntra till utbyte mellan ledarna i medlemslagen så har vi också tagit fram ett erbjudande från Supercoach för deras träningsapp, samt starat upp ett samarbete med Jatta Alto för de medlemslag som vill ha extern tränarhjälp. Annat vi har planerat är Flickalliansen Cup 13 maj, fotbollsfritids i juni/augusti, utdelning av Flickalliansen stipendium. Vi har även ett nytt initiativ som vi kallar Fotboll För Alla som fokuserar på att hitta fler fotbollstjejer från områden i stan som inte har närhet till en lokal förening som erbjuder tjejfotboll.