Intervju: Eija Feodoroff

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Eija Feodoroff som arbetar professionellt med att utveckla fotbollsspelares tillslag. Hennes erfarenheter och kunskap har hon förmedlat till spelare och ledare på olika nivåer i såväl svenska som internationella klubb- och landslagsmiljöer. Efter att tidigare arbetat på uppdrag för olika klubbar och förbund erbjuder hon idag sina tjänster till spelare, lag och föreningar världen över.   

Hur länge har du jobbat med tillslagsutbildning?
-Så länge att jag nu tappat räkningen. Men jag börjar väl närma mig 30 år nu.

Hur kommer det sig att du gör det?
-Startade min tränarbana i Karslunds IF (idag KIF Örebro). Ansvarade för deras Dam juniorer och här fanns en spelare som jag ansåg skulle få chansen i A-laget. Jag tog upp frågan med seniortränaren som svarade ”hon har för dåligt tillslag, lös problemet så flyttar jag upp henne”.
Jaha tänkte jag då, jag som var helt ny grön som tränare. Jag tog upp detta med spelaren och tillsammans började vi jobba med hennes tillslag. Här började mitt intresse för just tillslag. Att jag sedan utvecklade det intresset, beror förmodligen på att jag alltid haft ett intresse för detaljer och tekniker i allmänhet. Och tillslag handlar väldigt mycket om just små detaljer som kan göra stora skillnader.

Din egen bakgrund som fotbollsspelare?
-Som spelare representerade jag olika föreningar i Örebro. Som högst spelade jag i division 1 med dåvarande Karslunds IF. Slutade sedan i tidig vuxenålder. Tränarrollen attraherade mig mer. Och den passade mig nog bättre.

Finns det mycket att lära och tänka på när det gäller tillslag?
-Otroligt mycket! Tillslag omfattas av så mycket mer än vad många, jag kanske inte skulle säga förstår men åtminstone inte är särskilt medvetna om. Varje gång du tar emot bollen, passar, slår ett inlägg eller skjuter så är vi inne på tillslag. Tänk dig också att du gör detta i mängder av olika situationer, på olika delar av planen, i olika kroppsvinklar och med olika hastigheter. Självklart finns det då en hel del att prata om och arbeta med, inte minst när tekniken många gånger behöver justeras beroende på situation och förutsättningar.

Ibland hör jag spelare som säger ”ja men jag kan redan skjuta”. Men det är som att säga ”ja men kan redan springa så jag behöver ingen snabbhetsträning”. Självklart handlar även tillslagsträningen om att utvecklas ännu mer. Att skottet ska bli än mer precist, lite hårdare, att jag ska kunna utföra min passning eller mitt skott i en högre löphastighet utan att behöva lika mycket tid och yta. Ibland glömmer man också bort att prata om själva bollbanan. Likt bollar med toppspinn i racketsporter som tennis och pingis, kan man förklara och utveckla även ett skott i fotboll som plötsligt dyker ner under ribban.

För mig blir det också rätt ointressant vilket skott och passning en spelare kan utföra om man samtidigt inte pratar om hur många försök spelaren behöver för att lyckas. Repetitionen är så otroligt viktig, inte bara för att uppnå en viss högstanivå utan även för att utveckla en trygghet och jämnhet som gör att jag lyckas ofta.

Vad gör spelarna ofta för ”fel”?-
-Kraften, farten på bollen är sällan ett problem. Däremot upplever jag det som att många har svårt att kombinera kraft med precision. Visst lyckas man ibland men det räcker inte på en högre nivå där du inte får alltför många chanser. En tennisspelare kan inte lyckas med sin serve bara ibland om hen vill nå långt, eller för att hen ska tycka att serven är bra.

-Sedan finns det många spelare som kan vara lyckosamma i situationer där man har mycket tid och yta på sig. Den tiden och ytan blir dock mindre och mindre ju högre nivån blir. Utförandet, själva rörelsen behöver då vara mindre omständlig, betydligt snabbare, helt enkelt för att det är vad som krävs, annars har jag en motståndare på mig eller ett ben i vägen som blockerar mitt skott. Här behöver jag också kunna vara lyckosam även när jag springer fort. Att inte behöva stanna eller sakta ner för att tex slå ett inlägg. Den bästa fotbollen i världen går ju så otroligt fort.

-Det är också intressant att prata om själva bollbanan. Sätter jag en högre hastighet på exempelvis en hörna behöver jag få bollen att dyka för att hörnan inte ska bli för lång. Att jämföra med en toppspinn i racketsporter som tennis och pingis. Här finns det också många fördelar att hämta i samband med avslut och skott utifrån. Men det resonemanget blir lite väl utdraget i text.

Hur kan man få träna extra med dig?
-Jag erbjuder träning och utbildning för såväl individer som lag och föreningar med inriktning mot både spelare och ledare. Allt från enskilda träningar på 2 timmar till mer omfattande upplägg. Är man intresserad så besök gärna tillslag.se