Intervju: Christoffer Styffe

Vad är det som krävs för att ta sig till elitnivå? Jag har nyligen lyssnat klart på Peter Kisfaludys bok ”Att skapa vinnare” och dessförinnan skrivit ett skolreportage (Poppius) om tränaren Calle Svensson gällande att tillgodose sin vardag för andra än sig själv. Vilket kan vara nyttigt i de flesta sammanhang. I ett samhälle där dem flesta människor enbart tänker jag, så hade det aldrig fungerat i det längre loppet för vår överlevnad. Möt här Christoffer Styffe 19 år och lagkapten i Dalkurd FF, vi ska fokusera lite smått på hans väg dit han är idag, och framtida mål inför höstsäsongen i division 1 norra.

Det är dagen efter den snöpliga åttondelsfinalsförlusten för Sveriges herrlandslag i europamästerskapet och sådan kan ibland fotbollen vara. Ett utsträckt ben på boll först men med en domare eller i detta fall också med hjälp av videoassistans som beslutade rött kort, så blev det svårt med en man mindre. Vad som märktes av, det var lagsammanhållningen och det exemplifierat av lagkapten Sebastian Larsson som efter matchen berättade att ingen klandrade Marcus Danielson utan de vinner och förlorar tillsammans. En kram var det som gavs och ibland kan fotbollen vara så hård. Att en match på drygt 90 minuter förändras av ett agerande vare sig det är att tränaren ej byter eller byter i tid, eller att en tackling nästintill bryter ett ben oavsiktligt. Denna gång än mer enerverande då målavgörandet skedde på tilläggstiden under förlängningshalvtimman. Det finns något avsevärt mycket viktigare än matchen, för nya mästerskap och kval kommer lika säkert som att varje träning inför nästa match är lika viktig som var match är för sig.

Det är gruppsammanhållningen och förståelsen för varandras gemensamma uppgift att var och en på sitt sätt ta sig dit målet är i det längre perspektivet. Vilket i en lagsport säger sig självt vad det är, alltså en gruppuppgift, involverat ledare och spelare.

Christoffer Styffe spelade sin första tävlingsmatch med kaptensbindel på i seniorsammanhang när Dalkurd tog sig an Djurgården i Svenska Cupens första gruppspelsmatch föregående år. Jag undrar vad han kommer ihåg ifrån denna match där han inför poängterade till klubbens Youtube kanal att han kände sig otroligt hedrad och såg framemot att försöka leda laget så bra han kan, medveten om sitt ansvar. Hans svar lyder:

-Jag kommer ihåg i spelartunneln, kameror framför och anspänning med över 8000 på läktaren mot regerande svenska mästarna. Jag var så mycket i stunden. Djurgårdens lagkapten Marcus Danielson stod bredvid mig innan vi klev ut och domaren frågade mig vänligt om jag var nervös. Min och lagets anspänning såg ut som sådant att det var bra att få största möjliga tuffa uppgift då det är dom matcherna man vill spela. Vi reducerade till 2-3 och var en ribbträff från en kvittering. Det var en bra start i och med man alltid vill spela dom större matcherna.

Sin debutsäsong i seniorfotboll och Superettan gjorde han år 2019 då han blev värvad till klubben från FC Djursholm där han hann med att spela tre matcher i U19 Allsvenskan norra. Mittbacken fick då sjutton år gammal debutera med ett inhopp två minuter kvar i hemmasegern mot Gais (3–0) och därefter sitta på bänken i sju matcher innan han fick spela 90 minuter i Uppsalalagets två avslutande matcher för säsongen. Han berättar att han då brukade kolla på hur klubblegendaren Peshraw Aziz skötte sig som representerade klubben i 163 matcher, ofta som lagkapten och likaså Robin Tranberg som också delade ansvaret (numera i Vasalunds IF respektive Varbergs Bois).

Detta med tålamod för utveckling och resultat är säkerligen något som varenda fotbollsspelare som läser denna text känner igen sig i och jag undrar hur Christoffer som jag senast träffade på när han tillhörde AIK:s 2001 verksamhet ser kring det. AIK är hans moderklubb och då bilden nedan är tagen så var han 15 år och tillhörde ett uttalat andralag av klubbens tre i hans årskull. Ett lag där sammanhållningen var stark, men när denna bild nedan togs så kunde han aldrig ana, bara drömma om en yrkeskarriär som fotbollsspelare. Märk väl att han fortfarande bara är i början av sin karriär. Christoffer, vad skulle du råda till en ung ungdom som spelar idag?

-Det är ofta det man får höra. Först och främst. Du ska alltid komma dit för att det är roligt. Jag har alltid sett till att jag med lagkamrater ska ha roligt. Jag gör inte det här för att det är mitt jobb, det är för att det är något jag älskar. I ung ålder, likt nu är det viktigt att lyssna på ledarna som alltid vill väl. Det gäller alltid att plocka upp lite från var och en då dom sitter på kunskapen, och att vara respektfull för sin omgivning. Tro inte att du vet eller kan mer än dina lagkamrater utan var ödmjuk. Var villig att snappa upp från din omgivning. Jag brukar lyssna på en ”The high perfomance podcast.” Där de pratar med större legendarer inom fotbollen bland annat. Exempelvis har jag tagit med mig det Rio Ferdinand berättade i premiäravsnittet. Att om någon har din startplats eller gör det bättre än du i gymmet. Sura inte, utan lär dig från den personen istället. Hur gör den och kan jag ta efter det? Kan jag göra det med honom eller henne för att dessutom lyckas än bättre. Återigen, var ödmjuk då det ska finnas glädje i att vilja utvecklas. Hitta en sparringpartner, när jag var i Djursholm så brukade Leon Hien och jag tävla, vi kunde på träning exempelvis tävla om att lyckas jag med en brytning så får han göra 50 armhävningar men lyckas han göra mål så får jag ta det straffet efter träning. Då var Amir Azrafshan vår tränare i u19 och idag är han huvudtränare för Östersunds FK, men jag poängterar. Lyssna och lär ifrån dina tränare och medspelare och var ödmjuk inför uppgiften i nuet, säger Christoffer Styffe.


Foto: Joakim Hall

På lördag möter de Sollentuna FK i matchomgång 14 av 30, för närvarande ligger Dalkurd på fjärde plats i tabellen och likt Sverige förlorade sin åttondelsfinal så åkte även Christoffers lag ned från Superettan efter att ha förlorat kvalet mot klassiska Landskrona Bois som i sin tur gick upp ett snäpp. En snöplig missräkning för föreningen som dock ligger stabilt till när det gäller drömmen om uppflyttning. I söndags spelade Dalkurd mot tabelltrean Umeå FC i en match som slutade 2–2 och på måndagen ersattes huvudtränaren Mesut Moral av Azubuike Oliseh som har en spelarkarriär där han bland annat spelat sammantaget 92 matcher i holländska högsta ligan för RBC Roosendal mellan 2002–2005, representerat FC Utrecht samt spelat flertalet säsonger i belgiska högsta ligan. Kuriosa är att året Christoffer Styffe föddes så var nigerianen med en landskamp utlånad till finska FC Jokerit och kan således komma med nyttiga tips till spelartruppen. Som tränarmeriter har 42-åringen varit huvudansvarig för U-19 verksamhet och huvudtränare i de lägre belgiska divisionerna. För att Dalkurd ska ha chans på Superettan i år så krävs en andraplats för kval och förstaplats för direktavancemang vilket är en tabellplats Brommapojkarna innehar för tillfället med 16 matcher kvar att spela.

Hur ser du på säsongen som varit med flertalet nya lagkamrater och det som komma skall?
-Nu när jag tittar bak på den, upp och ner. Vi fick en bra start i Svenska Cupen och har en fantastisk högsta nivå men det tar tid att bygga ett lag med arton nya spelare. Därav är vår lägsta nivå lite väl låg men det i sig är naturligt då det är en process att lära känna varandra både innanför såväl som utanför dem där fyra vita kritade linjerna som utgör en fotbollsplan, men vår lägsta nivå höjs allt eftersom ett snäpp ytterligare avslutar Christoffer Styffe.

Foto: Dalkurd FF

/Noël Nevanti