Intervju: Andrea Möllerberg, Distriktschef på Stockholms Fotbollförbund

Under året så kommer Stockholms Fotbollförbund att arrangera hela 40 000 seriematcher.

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Andrea Möllerberg, Distriktschef på Stockholms Fotbollförbund.

Ni kommer att arrangera 40 000 matcher vilket är rekordmånga. En ökning med 3000 matcher jämfört med förra året. Hur känns det?
-Otroligt roligt! Vi lägger enormt mycket fokus på att arbeta med utbildning och fortbildning till våra klubbar och framförallt för deras tränare. Detta för att klubbarna ska bli ännu bättre på ledarskap och fotbollsutveckling då man kan läsa i flera studier att kompetenta och engagerade ledare, oavsett om det är föräldrar eller anställda, är nyckeln till bra verksamhet som gör att barn och unga fortsätter med idrott i allmänhet.

Vi har även lagt mycket arbeta för att skapa bra matchmiljöer för både barn, unga och seniorer så detta är ett kvitto på att vårt arbete är bra och att det ger resultat.

Det är även så att det är rekordmånga lag som har anmält sig, trots ett pandemi-år, varför tror du att det har ökat?
-Det hänger ju självklart ihop med frågan innan om antal matcher och att vi har infört nya serier framförallt för äldre tjejer vilket har blivit en succé. Men även under 2020 när pandemin slog till hade vi inom fotbollen i stor utsträckning möjlighet att bedriva vår serieverksamhet som innan. Vi var också ganska tuffa i inledningsskedet av pandemin och stod på oss att hela tiden för full verksamhet. Vi hade nära dialog med FHM och Smittskydd Stockholm och kände hela tiden ett stöd i att vår verksamhet framförallt för barn och unga inte ökade smittspridningen på något oroväckande sätt.

Detta tror jag gjorde att förtroendet för oss ökade och nu 2021 så ser man att vi kommer att fortsätta stå upp för att i största möjliga mån kunna erbjuda full verksamhet, träning och matchspel vilket gör att man prioriterar att vara med i våra serier.

Självklart väntar vi ju på att de allmänna råd och restriktioner som finns lättar men vi är hoppfulla!

Det är flest tjejlag som ökat, hur kommer det sig?
-Vi och våra klubbar har under de senaste åren arbetat väldigt mycket med frågan hur får vi de äldre tjejerna att stanna kvar inom fotbollen. Man såg att efter 15-16 så slutade många av olika anledningar och de skiljer sig en del om man jämför med pojksidan.

I dialog med klubbar så har vi skapat Stockholmsserien precis som vi gjorde på Herr/pojksidan och den blev direkt en succé på dam/tjejsidan.

Vi ser också att arbetet ute i klubbarna för att behålla tjejerna har utvecklats och prioriterats så dessa två blev lite ketchupeffekt på ökningen för flicksidan vilket man blir så glad av.

Kommer ni kunna genomföra alla matcher trots pandemin?
-Nja……där tror jag tyvärr att några av de första helgerna i april tyvärr inte kommer att kunna köras vilket innebär att alla matcher som vi planerat in inte kommer att genomföras men det bådar gott inför 2022 när allt runt pandemin förhoppningsvis ligger bakom oss.

Tack för att du tog dig tid Andrea och vi hoppas såklart att fotbollen kan komma igång och spela alla sina rekordmånga matcher!