Hammarby flickakademi

Vi på Fotbollslivet.se kommer i en artikelserie på fyra delar att berätta mer om Stockholmsklubbarnas flickakademier i Damallsvenskan. Ni som läsare kommer få ta del av klubbarnas filosofi, arbetssätt och intervjuer med respektive klubbs akademichefer.

Först ut i denna serie blir Hammarby och deras Akademichef Magnus Österberg som som berättar mer om deras verksamhet.

Från vilken ålder startar ni er akademiverksamhet och varför den åldern?
-Vi startar akademiverksamheten från det år man fyller 10 år, vi anser att det är en bra ålder för verksamheten.

Vad är er strategi, filosofi och hur vill ni spela fotboll?
-Vi utbildar våra spelare i att bli spelare som är skickliga med bollen, som kan behandla den med båda fötterna. Vi vill äga bollen mer och skapa fler målchanser än våra motståndare. Förlorar vi bollen vill vi vinna tillbaka den så snart som möjligt.

Har verksamheten en egen anläggning som ni utgår ifrån?
-All träning bedrivs på Kanalplan, Hammarby IP som även är damernas hemmaplan. Den är uppvärmd vintertid och en anläggning vi tycker väldigt mycket om att bedriva verksamheten på.

Hur ser er medicinska avdelning ut?
-För flickakademin finns idag ingen egen medicinsk avdelning men vi har bra samarbete både med vårt damlags medicinska avdelning samt med Friskispraktiken där våra spelare får snabb hjälp med det som eventuellt behövs.

Analys, hur mycket använder ni er av det i träning och match och hur fungerar det i dem olika åldrarna?
-I de yngre åldrarna är det inget jättestort inslag även om det används både på individ- och lagnivå. Matcherna filmas. De äldre lagen använder det mycket och där filmas även träningarna för att utgöra analysmaterial.

Hur ser samarbetet ut mellan ungdomsakademin och ert A-lag?
-Vi har ett väldigt bra och tätt samarbete, något som är uppskattat från båda hållen. Vårt primära mål är ju att spelarna som går igenom akademin en dag ska ta plats i damlaget och därför är samarbete i alla former bra. I dagsläget så tränar alltid ett par akademispelare med damlaget varje träning.

Vad kännetecknar specifikt er akademi?
-Att alla som är med i akademin hela tiden gör sitt yttersta och försöker bli sitt bästa jag. Det gäller både spelare, tränare och övriga ledare. Vi är stolta över verksamheten på Kanalplan och strävar mot att bli bättre varje dag.

Vart ser ni er flickakademi om 5år?
-Vi ska jobba hårt mot att bli den bästa flickakademin i landet och utbilda så många duktiga fotbollsspelare som det bara är möjligt. Om 5 år ska vi vara bäst!

I nästa del så kommer ni få veta mer om Djurgårdens flickakademi.