Fokus Damfotbollens unga talanger: Intervju med Sophia Redenstrand

Vi på Fotbollslivet har fått intervjua ytterbacken Sophia Redenstrand, född 2001, som inför säsongen skrev på för damallsvenska KIF Örebro. Hon berättar om sin tid i AIK och varför hon valde KIF Örebro. Vi får även veta hennes tankar inför den kommande matchen mot Växjö.

Den 20-åriga talangen Sophia Redenstrand inledde som femåring sitt fotbollsspelande i moderklubben IF Brommapojkarna och kom som elvaåring till AIK:s ungdomsled. 2018 flyttades hon upp till A-laget.
– Min tid i AIK har en betydande roll för hur jag utvecklats som fotbollsspelare men även som person utanför fotbollen. Att ha växt upp i en storklubb som AIK har gjort att jag fått ta del av gemenskap och värdegrund som jag alltid kommer bära med mig. Jag är oerhört tacksam över att ha varit en del av AIK under så många års tid då jag fått ta del av så otroligt kompetenta tränare och så begåvade fotbollsspelare, alla dessa är en del till hur jag utvecklats som fotbollsspelare och till att jag tagit det stegen jag gjort. Jag är stolt att jag gjorde den resan som jag gjorde i AIK då det alltid varit en dröm att gå från ungdomsleden till A-laget och att få sätta på sig matchtröjan med sitt namn på ryggen.

I AIK-tröjan blev det 58 tävlingsmatcher, tolv mål och 23 målgivande passningar. Sophia stod för sex mål under den gångna säsongen och bidrog starkt till att AIK vann Elitettan och gick upp i Damallsvenskan 2021.
– Jag tyckte att min prestation över säsongen var bra, jag hade en bra roll förra året i AIK som gjorde att mina egenskaper på planen kom fram väldigt bra. Då säsongen startade starkt för mig och laget så kunde man bära med sig självförtroende och tron på sig själv inför resterande av säsongen. Jag är även glad att det blev en del poäng då det var ett mål jag satt innan säsongen.

AIK vann Elitettan på ett imponerande sätt förra året där laget vann 24 matcher och förlorade bara två matcher.
– Jag tror att vi lyckades väldigt bra förra året då vi hade en tydlig spelidé där varje spelare passade in i rollerna som fanns på plan, på så sätt fick vi fram allas styrkor och alla kunde prestera på topp när det gällde. Vi hade även en trygg miljö med bra sammanhållning vilket är otroligt viktigt för att varje spelare ska kunna trivas både på och utanför plan. Tillsammans i laget hade vi vår identitet som inte gick att bryta, utan det var vi mot resten och det gjorde oss otroligt starka.

Inför säsongen valde Sophia att byta klubb och KIF Örebro blev talangens nya adress.
– Jag valde KIF Örebro då jag var imponerad över deras satsning på unga spelare, så jag kände att jag kunde komma till klubben och bidra med mina egenskaper men även utvecklas i en ny och bra miljö. Efter att ha pratat med tränare och sportchef så kändes det som en bra flytt för mig för att kunna ta ytterligare steg i min karriär.

KIF Örebro kom trea i sin grupp i Svenska Cupen där Sophia fick spela samtliga matcher varav två matcher från start.
– Jag tycker att försäsongen gått bra för mig. När man kommer som ny gäller det att lära känna spelarna på och utanför plan för att man tillsammans ska kunna prestera och spela på varandras styrkor. Under försäsongen tycker jag att jag har gjort det och jag började även mer och mer våga ta för mig och visa mina kvalitéer. Försäsongen har även varit en fas där jag behövt höja nivån då det varit ett steg att komma till en allsvensk klubb, vilket jag känner att jag gjort mer och mer även om det varit en utmaning.

I Damallsvenskan fortsätter Sophia att göra stabila prestationer och hon har fått spela fyra matcher varav två matcher från start hittills.
– Så här långt är jag glad för de chanser jag fått under säsongen. Det är en helt annan nivå i Damallsvenskan jämfört med Elitettan och det gäller att vänja in sig och bli smartare på plan för att man ska kunna prestera bra. För mig just nu känns det hyfsat bra, jag har fått chanser att spela och jag känner att jag blir smartare och bättre som fotbollsspelare med tiden och det är jag tacksam för, säger talangen och fortsätter:
– Jag vill bli smartare och snabbare i beslut. När det kommer till fotbollskvalitéer så vill jag fortfarande bli bättre på allt, det går alltid att bli bättre i alla delar oavsett.

Sophia Redenstrand har även matcher med både U17- och U19-landslagen på meritlistan.
– Min största dröm är såklart att spela i damlandslaget. Delmålen jag haft är att vara med i ungdomslandslagen och då blir nästa mål U23-landslaget. Det viktigaste för mig är dock att prestera i KIF Örebro och ifall jag gör det så kommer landslaget som en belöning. Som 20-åring vill jag inte stressa för att bli uttagen här och där i landslaget, utan klubben är det viktigaste och går det bra så får jag hoppas att landslaget kommer med tiden, berättar Sophia som studerar Ekonomiprogrammet med inriktning företagsekonomi utanför fotbollen.

KIF Örebro ligger på en sjätteplats på sju poäng efter fem spelade omgångar. Facit: Två vinster, ett kryss och två förluster.
– Jag tycker att lagets prestation överlag har varit bra under de första omgångarna. Då det är ett lag med nya tränare och nya spelare så tycker jag att vi kommit ihop väldigt bra inför säsongen och vi blir starkare och bättre ju mer tid vi får. Det finns alltid något man kan bli bättre på som lag, om jag ska säga något nu så är det att göra fler mål på de chanser vi skapar.

Till helgen väntar tabelljumbon Växjö på hemmaplan.
– Det kommer vara en tuff match då Växjö är ett otroligt bra lag. De har haft otur resultatmässigt men deras poäng speglar inte hur bra de är. Växjö är ett tufft motstånd och jag tror vår nyckel blir att spela vårt spel och hitta vårt kombinationsspel laget igenom och skapa målchanser på det sättet som vi vill och vet att vi kan, avslutar Sophia Redenstrand.

/Daniel Souza