Fokus Damfotbollens unga talanger: Intervju med Lisa Björk

Vi på Fotbollslivet.se har fått intervjua Umeå IK:s unga supertalang Lisa Björk som har blivit utsedd till månadens spelare i april i Elitettan. Hon berättar mer om utmärkelsen och vi får även veta hennes tankar efter tre spelade omgångar i Elitettan.

Den Umedalen-produkten Lisa Björk kom till Umeå IK:s organisation 2019 och inför säsongen flyttades hon upp från UIK:s F19-lag till A-laget och skrev på ett treårskontrakt.

Den snart 17-åriga supertalangen har fått en väldigt stark start på säsongen och leder seriens skytteliga med fyra gjorda mål på tre matcher i Elitettan. I seriepremiären mot Bollstanäs SK där Umeå IK hemmavann med 7-1, byttes Lisa in i den 63:e minuten och gjorde ett hattrick. I den andra omgången mot IF Brommapojkarna byttes hon in i den 68:e minuten och gjorde 1-0-segermålet med bara fyra minuter kvar av matchen.
– Jag är nöjd med mina prestationer och jag tycker att jag har lyckats med det jag är bra på, att utmana och skapa lägen. Jag har varit otroligt spelsugen och taggad inför matcherna så när jag hoppade in tänkte jag inte så mycket utan jag körde bara på och jag tror att det är då det går som bäst. Sedan fick jag bra lägen och lyckades sätta dit bollen. Jag vill bli bättre på försvarsspelet, så som att hitta ett bra pressavstånd och att läsa av hur jag ska sätta pressen i olika lägen, säger Lisa som hoppas på att kunna göra 15 mål i år.

Lisa fick starta för första gången i Elitettan när Umeå IK tog emot Jitex Mölndal BK den första maj, en match som UIK vann med hela 5-0.
– Det var såklart kul att få starta och det var en rolig första halvlek där jag kom till många lägen som passar mig där jag fick utmana och ta fram bollen.

Under onsdagen blev Lisa utsedd till månadens spelare i april.
– Det känns jättekul! Det har känts bra på träningarna så det är skönt att det har lossnat på matcherna också. Men det var inte något jag förväntade mig inför säsongen.

Umeå IK har också fått en stark start på säsongen och toppar tabellen på nio poäng (lika många poäng som tabelltvåan IK Uppsala Fotboll) efter tre spelade omgångar. UIK har gjort tretton mål och släppt in endast ett mål hittills.
– Vi har hittat ett både bra anfallsspel och försvarsspel och vi har även lyckats göra många mål. För att vi ska kunna gå hela vägen måste vi fortsätta prestera på en hög nivå genom hela säsongen och det är viktigt att vi håller oss friska och hela.

Till helgen skulle Umeå IK ha spelat mot Borgeby FK på bortaplan men någon match blir det inte på grund av corona-smitta hos Borgeby.
– Det är jättetråkigt att det inte blir någon match till helgen, speciellt när det har gått bra för oss och då det känns som att vi är inne i en bra period. Sedan vill man såklart alltid spela match, säger Lisa Björk och avslutar:

– Det kan vara skönt med att vila en helg för att återhämta sig och skaffa lite energi inför kommande matcher

/Daniel Souza