F06-landslaget klart för EM

Hemma i Sverige är försäsongen i full gång. Barn och unga runtom i hela landet förbereder sig för årets fotbollssäsong genom att träna med laget, spela träningsmatcher och känna på lite på matchmiljön innan allt drar igång på riktigt.

Men några som inte höll tillbaka på krafterna under mars månad är det svenska F17-landslaget, som för några dagar sedan blev klara för F17-EM. I början av mars åkte nämligen tjejerna ner till Nederländerna för att spela EM-kval 2, och med sig sin grupp hade de Nederländerna, Finland och Wales.

I den första matchen spelade Sverige mot Finland, en match som avslutades med 2-1 i Sveriges favör. Efter lite mer än 20 minuter in i matchen kunde Elsa Pelgander göra ett straffmål för att ge Sverige ledningen i 23′ och skapa en mental uppförsbacke för det finska motståndet. Kort efter halvtid utökade Sverige ledningen tack vare ett mål av Novalie Jensen, assist av Smilla Holmberg, i 51′. Finska spelaren Ilona Walta besvarar detta med mål i 57′, men som tyvärr inte räckte till för Finlands del.

Den andra matchen spelades mot Nederländerna, en match som troligen hade både svenskarna och nederländarna tagna. Det var inte förens den 75′ som Smilla Holmberg kunde göra matchens enda mål, och därmed ge Sverige en ledning som höll ända fram till slutet, trots försök till kvittering. Vinsten mot Nederländerna innebar också en viss revansch efter 5-1 förlusten i det tidigare EM-kvalet, som spelades i slutet av oktober förra året.

Tack vare de två vinsterna, och faktumet att Finland senare den kvällen slog Wales innebar det att Sverige nu kvalat in till F17-EM som spelas under mitten till slutet av maj i Estland.

Grattis tjejer, grattis Sverige och fantastiskt bra jobbat i de blågula tröjorna!

/Tim Forsberg