Djurgårdens flickakademi

Vi på Fotbollslivet.se kommer i en artikelserie på fyra delar att berätta mer om Stockholmsklubbarnas flickakademier i Damallsvenskan. Ni som läsare kommer få ta del av klubbarnas filosofi, arbetssätt och intervjuer med respektive klubbs akademichefer.

Den andra delen i denna serie blir om Djurgården och deras Akademichef Jean Balawo som berättar mer om deras verksamhet.

Från vilken ålder startar ni er akademiverksamhet och varför den åldern? Vad är er strategi, filosofi och hur vill ni spela fotboll?
-Vi startar vår akademiverksamhet från 10-års ålder och vi jobbar i block. Vi anser att det är viktigt att man ena året är yngst och året efter är äldst, på så sätt så kan vi konstruera träningen efter allas behov efter kunnande, pubertet och mognad.

Block 1 – Uppstartsblocket är spelare 10-11 år, inom det blocket fokuserar vi på dessa punkter:
Akademins syfte:
– Vad innebär det att vara en akademispelare i Djurgårdens IF? Lyckas vi här så får vi lag med spelare som är djurgårdare, går på matcherna och kan se sig själva bli en idol i Djurgårdens damlag.
– Värdegrund och spelarfostran – inte endast ett dokument, utan hur jobbar man med det i den dagliga verksamheten.
– Föräldrautbildning – Hur stöttar jag mitt idrottande barn? – Vad behöver mitt barn för att kunna utöva sin hobby?
– Spel och träningsglädje i centrum

Block 2 – Etableringsblocket är spelare 12-13 år
– Struktur i träning – vi tränar för att spela på ett visst sätt- ett djurgårdsätt!
– Fokus på spelets skeden ännu mera
– Inlärning av spelet fotboll teoretiskt och praktiskt – prata samma språk
– Utbyten internationellt – utsätta spelarna ganska tidigt för annan kultur i spelet och tävling tex matchcamper mot lag från andra länder

Block 3 – Specialiseringsblocket är spelare 14-15 år
– Mer fokus på matchen, hur man lägger upp veckan/månaden för att kunna prestera under helgen – (givetvis fortsatt fokus på spelets skeden)
– Mer tävling i träning och match, här vill vi redan få in mentaliteten om att utbildning och vinna är lika viktigt men vi vill vinna på vårt sätt
– Vi uppmuntrar våra spelare att vara med långt fram i distrikt och Svff verksamheterna.

Block 4 – Elitblocket är spelare 17-19 år
– Ej provspel utan endast spelare som följt med från block 3 eller som vi har scoutat. Det är spelare som vi tror kan ansluta till vår trupp och förstärka oss för att sedan ansluta till damlaget.
– Samtliga spelare i denna miljö ska ha ambitioner om att nå damlaget.
– Få fram så många elitspelare som möjligt främst till vårt egna damlag och därefter de övriga lagen i Damallsvenskan, elitettanlagen och internationella ligor.

Har verksamheten en egen anläggning som ni utgår ifrån?
-Flickakademin håller till på Östermalms IP där vi har en tillhörande Coaches corner för våra ledare med gym, kök och teorilokaler. Samtliga lag tränar i anslutning till varandra och vi håller ihop blocken för att få synergier. Block 4 har fasta omklädningsrum och de yngre blocken har tillgång till de offentliga omklädningsrummen som tillhandahålls av Stockholm stad.

Hur ser er medicinska avdelning ut?
-Vi samarbetar med Stockholm kiropraktor & rehabklinik där våra spelare har förtur på skada och rehab. Block 4 har en medicinsk resurs som alltid är tillgänglig på plats.
Samtliga spelare i flickakademin från 13 år screenas inför uppstart av säsongen och vi har dessutom möjlighet till att screena hjärnskakning på spelarna om det efterfrågas.

Analys, hur mycket använder ni er av det i träning och match och hur fungerar det i dem olika åldrarna?
-Samtliga block har en Veokamera som filmar träning och match, vi har möjlighet till teori inför träningarna där våra faciliteter tillåter det.

Hur ser samarbetet ut mellan ungdomsakademin och ert A-lag?
-Då jag är ansvarig för både akademin och A-laget så har jag en unik överblick på spelare både kort- och långsiktigt. Då vår huvudtränare går Pro-utbildningen i år så får våra block 4 tränare hålla i damträningar ihop med den assisterande tränaren i damlaget. Vi har en övergångscoach som ansvarar för block 1-2-3 som ständigt sitter i möten med mig gällande verksamheten. Våra block 4 ledare är dessutom på våra NIU skolor som vi samarbetar med.

Vad kännetecknar specifikt er akademi?
-En bred fråga, men om man ska svara kort så är det en verksamhet som ger unga spelare chansen i damlaget. Vi har flest spelare som debuterat i elitfotboll med A-laget under den gångan säsongen i både damallsvenskan och svenskacupen.

Vart ser ni er flickakademi om 5 år?
-Jag ser en utveckling på faciliteter då vi smider lite planer redan nu, minst 15 spelare i elitfotbollen har haft sin utbildning i Djurgården årligen. Samt att vi fortsätter att tro på våra unga djurgårdare som följer Julia Walentowicz och Tilde Lindwalls fotspår.

I del tre så kommer ni få veta mer om Brommapojkarnas flickakademi.