Den framgångsrika trion från Hudiksvalls FF

Exklusiv intervju med några av spelarna från Hudiksvalls FF som under året tagit sig upp till Division 1 Norra. Araya Zerai 22, Abdulmannan Khalil 20 och Cihan Sener 24. Under säsongen spelade lagkamraterna avgörande roller i klubbens serieseger & avancemang till Ettan! Här berättar de om säsongen som varit och hur framtiden ser ut.  

Inom idrottens värld brukar man tala om att statistiken inte ljuger. När man ser på hur tabellen slutade i Division 2 Norra Svealand 2020, så är det till slut med marginal ni tar den första platsen. Ute på planen såg det annorlunda ut, det var i den sista bortamatchen mot IFK Österåker FK som ni i den 93:e minuten tar ledningen (1-2) i matchen och säkrar avancemanget till division 1.

Kan ni beskriva lagets säsong i sin helhet och vilka förväntningar som fanns på klubben under året?
Araya berättar om att när han anslöt till klubben hade han inga förväntningar på att dem skulle ta sig upp. ”Tränaren hade tydliga idéer på hur vi skulle genomföra säsongen & laget tog in planerna på ett bra sätt, samt förlitade vi oss på konceptet. Eftersom att det blev en kortare säsong, såg vi varje match som en final. Detta hjälpte oss att vara beslutsamma hela vägen och det ledde oss till serieseger. Araya fortsätter med att det inte var många som trodde på oss under året, det var Stockholmslagen som var förhandstippade till att ta sig upp. Det lät inte ändra på våra mål och visioner. Som sagt trodde vi på oss själva hela vägen.”

Om vi kikar på hur dem tidigare säsongerna sett ut för Hudiksvalls FF så har klubben visat sig vara starka första halvan av säsongen men tappat mot hösten och varken lyckats ta sig till Ettan via direktplatsen eller kvalspel. Denna säsong var inte lik någon annan på grund av omständigheterna med covid-19. Detta resulterade till en kortare säsong än vanligt med bara häften så många matcher med enkelmatcher istället för dubbelmöten.

Tror ni att just detta hade en inverkan på ert spel, att ni orkade hålla en jämnare nivå genom säsongen ?
Abdulmannan säger ganska självsäkert att man hade vunnit serien oavsett. ”Vi tappade en av våra vassaste mittfältare (Niklas Dahlström) till GIF Sundsvall en dag innan premiären men vi klarade av det ändå. Vi har och hade det bästa anfallslaget i serien. Bästa försvaret är att göra mål och det var vi bra på. Det hjälpte oss litegrann att serien blev kortare då vi inte hade en så bredd trupp. Man ska hur som helst inte spekulera i vad som hade hänt ifall covid-19 inte fanns. Alla hade samma förutsättningar.”

Nästa säsong drar igång till våren om inget annat nämns. Hudiksvalls FF kommer att debutera i Ettan (i modern tid) och det blir spel i division 1 Norra. Vilka ambitioner ska en klubb som HuFF ha i ett sådant sammanhang och hur pratas det i staden bland anhängarna om era möjligheter nästa säsong?
Cihan berättar att klubben varit ett topplag i flera år och har varit nära att ta steget upp några gånger. ”Så att klubben till slut lyckades ta sig upp till division ett var en tidsfråga tycker jag. Det är första gången HuFF tar sig till denna nivå. Vi har varit ett lag med mestadels lokala spelare och det har inte varit ett ekonomiskt lagbygge. Målet är att etablera oss och bli ett stabilt division ett lag. Samtidigt kan vi nå högt om vi håller kvar det vinnande laget och kryddor med ett par nya bra spelare. Vi har ett otroligt stöd från en del supportrar som jag personligen lagt märke till. Även många som gratulerar här och där, det värmer verkligen.”

Araya kommer senast ifrån Friska Viljor FC där han under säsongen 2019 spelade för klubben i division 2 Norrland. Där stod han för 10 mål & 9 assist på 26 matcher och värvades sedan till Hudiksvalls FF. Under den gångna säsongen gjorde du inte din nya klubb besviken, då du stod för hälften så många mål på hälften så många matcher samt sju assist och spelade en stor roll i klubbens avancemang till division 1.

Hur kommer det sig att du valde Hudiksvalls FF inför detta år och hur ser du på din individuella prestation när du ser tillbaka på säsongen?
-Jag hade koll på att det fanns ett lag i Hudiksvall som spelade i division två, dock inga planer på att komma hit. Under tiden jag spelade med Friska Viljor så träffade jag min nuvarande tjej, som bor i Hudiksvall. Så jag tänkte att jag lika gärna kan spela för Hudiksvall. De lirar också i tvåan men i en bättre serie, vilket leder till att chansen blir större att synas söderut. I det stora hela är jag nöjd med min individuella prestation. Att ha bidragit till Hudiksvalls FF historiska uppflyttning. 7+5, 12 poäng på 13 matcher, det är riktigt bra för en ytter/kantspelare. Så jag har haft min bästa säsong hittills och hoppas att jag väckt intresse hos andra klubbar.

Du prisades med årets drömmål i hela division 2 Sverige. Ett konstnummer som med all säkerhet väckte intresse hos dem större klubbarna där ute. Ta oss igenom målet och beskriv hur det kändes att ta emot priset?
-Vi hade vänt på matchen efter underläge och bestämde oss för att backa hem och pressa lite försiktigt. Jag ser att en utav deras spelare lägger en för lös pass hem till försvararen så jag kommer springandes i fullfart och petar bollen förbi backen. Målvakten står fortfarande kvar vid målet så jag fortsätter driva med bollen samtidigt som jag får en spelare som drar i mig vid straffområdet. Jag tänker gå på avslut men inser att han kommer täcka bollen så jag gör en Cruyff fint för att vända mig bort från honom och hamnar då med min vänsterfot. Den är inte bra men jag tänkte inte på det just då. Jag lyckas få dit en bra träff och tunnlar bollen genom målvakten. Ja det var inte vilket mål som helst, det var ett klassmål. Jag är nöjd med att ha tagit emot priset till årets drömmål, det fångar intresse. Verkligen ett speciellt tack till alla som röstade, utan er hade detta inte varit möjligt.

Under säsongen som var kunde man se hur en utav AFC Eskilstunas (superettan) privata bilar stod parkerad utanför arenan under några av era hemmamatcher. Idag förstår vi att du var en utav spelarna dem hade ett extra öga på, då du varit i kontakt med klubben. Hur ser framtiden ut för din del och hur aktuellt är det med provspel i AFC Eskilstuna?
-Ja, som sagt är det alltid kul att ha lyckats fånga intresse hos andra klubbar. Det är därför jag spelar, för att ta mig så långt som möjligt. Vi får se vad som händer i framtiden, för mig just nu är det viktigaste att få mycket med speltid i ett division 1 lag. Jag vill inte komma till Superettan och sitta på bänken. Jag tar dag för dag och hoppas på att min utveckling går åt rätt riktning. Jag ska se till att nästa säsong blir ännu bättre så jag kan nå högre mål. I division 1 kan jag göra mig ett bra cv och synas ännu mer.

Abdulmannan du kommer senast från GIF Sundsvall där du spelade för både U19 & U21. Du var även under sommaren 2019 med i den Allsvenska truppen. Hur kändes det för dig som en ung spelare att få vistas i en sådan miljö, som bland annat få kliva ut på ett fullsatt Gamla Ullevi i halvtidsvila mot IFK Göteborg och känna att du nästan är där?
-Jag tränade med A-laget på heltid och spelade matcher med U19 & U21. Som fotbollspelare har jag alltid haft ambitioner att spela så högt upp som det är möjligt. Jag blev kallad till två allsvenska matcher (AFC Eskilstuna, IFK Göteborg) men det blev ingen speltid. En väldigt häftig upplevelse. Det är inte enkelt att klara av att vara så pass nära men sen få ta den hårda vägen mot toppen.

Du bestämde dig inför säsongen som var att ta steget hem & representera Hudiksvalls FF, Förklara hur tankarna gick och hur du kom fram till beslutet?
-Det var många tankar om hur jag skulle kunna utvecklas på bästa sätt och samtidigt få speltid på seniornivå. Jag har samma ambitioner som HuFF så det kändes rätt att komma hem och ta upp Hudiksvalls FF till Ettan.

Abdulmannan var definitivt en utav front figurerna för HuFF under säsongen, trots att statistiken motbevisar det argumentet. Du stod för 3 mål & 3 assist på 12 matcher (9 starter). Varför jag väljer att påstå detta är för att han besitter en egenskap som man nästan bara bevittnar på den allra högsta nivån. Hans vinnarmentalitet, den har onekligen satt sin prägel på Hudiksvalls FF, just den komponenten vill jag hävda klubben saknat i många år. Kanske är det därför HuFF inte tagit klivit upp under tidigare försök. Han lyckades med att hjälpa laget vinna serien under sin debutsäsong.

Hur ser du på din individuella prestation när du summerar säsongen?
-Jag presterade inte riktigt som jag hade velat göra denna säsong. Jag är inte missnöjd men jag vet att jag har styrkor som inte fick synas i år. Jag kände att jag gav energi till laget och det lilla extra som Hudiksvalls FF har saknat i alla andra år får att kunna klättra i divisionerna. Det var även en kortare säsong och ibland behövs det fler matcher än 13 för att visa vad man kan, i år var det ett sådant för mig.

Du representerar Syriens U23 landslag där du även hamnat i målprotokollet. Vilka erfarenheter kan du ta med dig därifrån till klubblaget och hur ser framtiden ut för din del i landslag respektive klubblag?
-Att vara med ett landslag är alltid ett stort steg och en bra erfarenhet. Det är annorlunda hur dem uppskattar fotbollen i landet. Så många ”fans” skrev till mig, la ut bilder och var jättestolta över mig. Jag debuterade med ett mål i första matchen, gjorde två mål i den andra och avslutade med ett mål i den sista matchen. Statistiken talar för sig själv. Jag vet att dem har koll på mig och presterar jag så blir jag såklart kallad. Allt hänger på hur bra man gör ifrån sig.

Cihan, för dig har det blivit hela sex säsonger i klubben och du är även lagets kapten. Med din trogna tjänst och erfarenhet i Hudiksvalls FF, var det nog en självklarhet att just du skulle få ta dig ann den uppgiften. Hur var det att axla rollen som kapten under säsongen och leda Hudiksvalls FF till serieseger?
-Japp, säsongen 2020 blev min sjätte säsong för HuFF. Precis innan premiären fick jag ta rollen som lagkapten. När tränaren gav mig den rollen frågade han även hur jag kände för det, då tyckte jag att någon äldre rutinerad borde vara lagkapten. Benny (tränaren) tyckte att jag utvecklades mycket senaste säsongen både som spelare och människa. Han tyckte även att alla i laget respekterade mig och att jag borde ta den rollen. Kaptensbindeln hjälpte mig att utvecklas ytterligare, jag blev alltmer lugnare och mognare. Vi var även obesegrade under dem matcher jag bar kaptensbindeln i serien.

Cihan har levererat för klubben under sina tidigare år men denna säsong var han snäppet vassare. Han stod för hela 13 mål & 5 assist på 12 framträdanden och vann därmed den totala skytteligan i div 2 norra Svealand. Inte nog med det så korades han till i div 2 norra Svealands bästa anfallare, hela Sveriges bästa anfallare i div 2 och han blev därmed utnämnd till sportbladets sjätte bästa spelare i division 2 Sverige. Han har även möjligheten att ta hem priset för årets bästa herrspelare i Hälsingland (Mittmedias Silverboll – herr) som han även erhöll året innan (2019).

Hur ser du på din individuella prestation när du tar en titt tillbaka på säsongen
-Under tidigare säsonger har jag presterat på en hög nivå i vissa perioder men även kunnat prestera mindre bra i andra delar på året. Detta år har jag varit betydligt jämnare och haft en hög nivå under hela säsongen. Statistiken är också ett bevis på att jag presterat. Priserna jag vunnit är dock sekundärt, att jag har kunnat hjälpa laget vinna serien var det viktigaste. Det är just det lagsporter handlar om, att spela för laget och att försöka vinna tillsammans. Det är väldigt viktigt att man inte glömmer bort det när man kliver ut på planen som spelare.

Hudiksvalls FF är en stolt klubb med fina ambitioner. Dock med tanke på dina prestationer under året, kan det inte vara lätt för föreningen att behålla en spelare av din kaliber, trots avancemanget i år. Det ryktas om att ett flertal klubbar är ute efter din signatur. En av aspiraterna är GIF Sundsvall, som du dessutom provspelar med för tillfället. Hur stor är sannolikheten att NP3 Arena blir din nya hemmaplan nästa säsong?
-Intresset finns från klubbar i dem högre divisionerna och mina ambitioner är givetvis att ta mig högre upp. Bestämmer jag mig för att flytta så ska det vara till en bra miljö där jag kan utvecklas på bästa möjliga sätt. Jag har tränat med Giffarna under en period men hur framtiden kommer att se ut är ännu oklart. Det viktigaste just nu är att hålla igång träningen och att få vara frisk, så jag blir så pass redo inför vad som väntar mig.

På bild från vänster: Araya, Abdulmannan, Cihan

Skriven av: Suleiman Ibrahim