Därför finns Future team

Det handlar om unga talanger inom fotboll som inte är de största och starkaste vid 15 års ålder, men de har en skarp speluppfattning, bra teknik och en positiv attityd. Future Team ger dem möjligheten att utbilda sig i en landslagsmiljö.

Statistiken bekräftar detta, både de som föddes tidigt på året och de som utvecklas senare har lika stor potential att nå ungdomslandslaget.

Future Team skapades för att fånga upp talanger som annars skulle missas på grund av sen fysisk utveckling. Detta fenomen gäller inte bara fotboll utan även andra idrotter där fysik är viktig.

Resan mot ett landslag kan följa detta mönster: Det börjar med en bred utvecklingsträning som leder till mer specialiserad träning och till slut en möjlighet att delta i Future Team-läger med landslagsinriktning.

Förbundskaptenerna för P15- och P16-landslagen är också ansvariga för Future Team. Spelarnas fysiska utveckling är en viktig faktor genom hela processen.

För att förbättra detta arbete har man utvecklat en vetenskaplig metod som tar hänsyn till spelarnas födelsedatum, längd och vikt för att förutsäga när deras tillväxtspurt är som starkast.

Under Elitprojektet 2020 fick Future Team mer resurser, vilket ledde till en förbättrad modell med bättre data och insikter.

Flera svenska klubbar och fotbollsförbundet arbetar tillsammans för att sprida kunskap om detta i hela landet.

Varje år har ett antal spelare möjligheten att vara en del av Future Team. Andra fotbollsnationer har också blivit intresserade av denna svenska metodik.

Det handlar inte bara om fysik, utan även om teknik, speluppfattning och andra fotbollskvaliteter. En Future Team-spelare är någon som utvecklas något senare än genomsnittet fysiskt sett.

Det är viktigt att förstå att det inte finns någon enkel väg till framgång. Den svenska modellen med Future Team är en möjlighet att hjälpa spelare att nå sin fulla potential oavsett deras utvecklingstakt.