Dags för årets första Stockholmsderby

På söndag spelas årets första Stockholmsderby i Damallsvenskan mellan Djurgården som tar emot nykomlingen AIK i omgång tre av serien. AIK ligger på en nionde plats och Djurgården ligger på femte plats i tabellen.

Djurgården har skrapat ihop tre poäng hittills med en seger över Örebro men förlorade senast med 2-1 borta mot Kristianstad.
AIK har skrapat ihop en pinne efter två omgångar. Oavgjort i premiären och förlust senast med 2-1 hemma mot Linköping.

Vi har inför derbyt fått intervjua Djurgårdens sportchef Jean Balawo samt mittfältstalangen Louise Hvarfner.

Jean, ni har haft en försäsong med mycket skador, hur är läget i truppen nu?
-Ja, det stämmer att det varit många skador under försäsongen, jag skulle säga att vi har haft otur med skador. Det är inget där vi tränat sönder laget utan Maria Hovmark korsbandsskadad och Tilde Lindwall har en stressfraktur. Dessutom är Malin Diaz gravid, så det är ytterligare en spelare mindre. Tittar vi på truppen idag så är läget bra.

Nyförvärvet Elizabeth Addo, är hon i form och spelklar till derbyt?
-Addo åkte också på en huvudskada innan hon skrev på för oss, vilket höll henne borta från spel även i USA. Vi lät henne göra sin rehab med sin dåvarande klubb och det är anledning till varför det tagit så lång tid för henne att komma till Sverige. Hon är inte redo att spela 90 minuter men hon kommer spela en del i matchen.

Ni har hela 8st spelare i truppen födda på 2000-talet, kan du berätta mer om er satsning på yngre spelare?
-Vi har en flickakademi som vi verkligen tror på och under förra året flyttade vi upp fyra spelare och inför årets säsong så har vi flyttat upp två spelare. Lollo Hvarfner som vi flyttat upp och har gått in och blivit en startspelare. Det är stort för både oss och henne. Som alltid är det viktigt att ha en mix mellan yngre och äldre spelare. De yngre spelarna ska ha förebilder för att sedan kunna själva bli ordinarie. Vi satsar på vårt F19-lag där det verkar som att vi har en gyllene generation. Fyra spelare från F19 har spelat matcher i årets upplaga av svenska cupen och kommer säkert göra några minuter i allsvenskan under årets också.

Louise, det närmar sig årets första derby, hur känns det?
-Det känns jättebra, det är något speciellt med derbyn och det är en helt annan känsla jämfört med andra matcher. Det är en del av vår kultur i Djurgården och en av de viktigaste matcherna på året för oss spelare, ledare och supportrar.

Hur kommer ni spela för att vinna mot AIK?
-Derbyn är inte som de andra matcherna, känslorna kommer spela in och det är viktigt att vi håller koll på våra känslor och inte låter dem få övertaget på oss. När det är derbyn så brukar inte spelet heller bli det bästa utan det är mycket kämpa och kriga. Det gäller att vi har rätt inställning från början och ser till att vi styr matchen och spelar vårt eget spel. Vi har tränat på bra denna vecka och vi är taggade inför denna viktiga match.

Vad kommer du tillföra till laget?
-Jag kommer se till att kriga och kämpa till 100%. Sen hoppas jag även att kunna bidra med ett stabilt försvarspel och försöka skapa chanser framåt. Jag och laget vill verkligen vinna och visa att vi är bäst i Stockholm!